0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Később indult a spanyol dinnye

Spanyolország déli zöldségeskertjében, Almériában ezúttal a szokásosnál később kezdődött a dinnyeszezon, pedig bőven van kereslet az árujukra Európa-szerte. A görögdinnye árával elégedettek a termesztők, a sárgadinnyéével kevésbé.

A fruchthandel.de információi szerint nem panaszkodnak a görögdinnye-árakra a spanyol termesztők. A 23. héten, vagyis június első teljes hetében a mini görögdinnye kilójáért átlagosan 0,62 eurót kaptak, a fekete héjú dinnyéért 0,70 eurót, a csíkosért pedig 0,60-at.

A sárgadinnye esetében már nem ennyire derűs a kép. A Piel de Sapo típusú dinnyék kilónkénti ára 0,40, sőt akár 0,25 euróig is süllyedt, a kanáridinnyének vagy mézdinnyének nevezett sárga fajtakör termelői ára átlagosan 40 cent, a zöld belsejű galia dinnyéket pedig 5-20 centért vásárolták fel.

Európa zöldségeskertjében, a téli termesztés zászlóshajójaként ismert Almériában ugyanakkor már a következő szezont is tervezik. A vetőmag-forgalmazó cégek úgy számolnak, hogy később ültetik majd el a paradicsomot és a paprikát, és bár korai lenne még konkrétumokat mondani, a termesztőfelületek várhatóan nem változnak. Talán paradicsomból fognak kicsit kevesebbet ültetni, mert a rövid ideig tartó jó árak ellenére összességében csökken a lelkesedés a termesztése iránt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu