0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Éjjel is beporzáson dolgoznak a drónok Amerikában

A méhek száma világszerte csökken. Gazdálkodók, természetvédők és kutatók egyaránt a megoldásokat keresik erre a problémára, de arra is, miként lehetne mesterségesen megoldani a virágok beporzását. Egy New York-i cég a legmodernebb technológiákat teszteli.

Egy New York melletti gyümölcsösben egyre nagyobb gondot jelent, hogy miként porozzák be a növényeket 120 hektár területen – ugyanis a méhek munkája, csökkenő számuk következtében, nem elég.

A LaFayette nevű kisvárosban található The Beak & Skiff almaültetvény tulajdonosa megkeresett egy Dropcopter nevű startup céget, hogy hajtsák végre a világ első almaültetvény beporzását drónok segítségével.

A cég alapítója Adam Fine azt nyilatkozta egy amerikai újságnak:

„2015 óta sikerrel porzunk be mandulaültetvényeket. Jelenleg a saját tervezésű UAV járművünk (unmanned aerial vehicles – pilóta nélküli repülőgép) szabadalmaztatási eljárás alatt van.

Ezek a drónok meghatározott mennyiségű virágport képesek pontosan szétszórni a lombkorona felett.

A drón előre beprogramozott tervet hajt végre, önállóan szabályozza a sebességét, hogy minél hatékonyabban teljesíthesse feladatát. Jelenleg az Egyesült Államokban mi vagyunk az egyetlen cég, mely ilyen technológia tesztelésével foglalkozik.”

A beporzás drónokkal – bár nem az egyetlen megoldás, mely kiválthatja a rovarok munkáját –, de egyértelműen jelenleg a legolcsóbb, leghatékonyabb és legkönnyebben elérhető.

youtube://v/GH2SPzAZUQI

 

A Dropcopter drónjai 16 hektárt képesek bejárni egy óra alatt. Mivel éjszaka is tudnak dolgozni, ezért teljesítményük megkétszerezhető – még a méhekhez képest is. Jelenleg a startup befektetőket keres további fejlesztéseik támogatásához. Adam Fine kiemelte:

„A megtermelt élelmiszerek egyharmada függ a rovarok beporzásától. Ehhez képest az elmúlt 25 évben a világ elvesztette rovarállományának egyharmadát (biomassza értékben).

Ráadásul a klímaváltozás, népességnövekedés, a városiasodás mind azt eredményezi, hogy jóval kisebb „helyen” kell növényeket termesztenünk jóval több embernek.

Sokkal hatékonyabb mezőgazdaságra lesz szükségünk, ha időben el akarjuk érni a 60 százalékos terménynövekedést, mely 9 milliárd ember élelmezéséhez szükséges.”

Nem a méhek ellen, hanem mellett

A cégalapító hozzátette, hogy a növények beporzására irányuló kísérletek nem azt jelentik, hogy megfeledkezhetünk a méheket sújtó létszámcsökkenésről. Sőt, a természetvédelem és a földi fajok megmentése most is elsődleges feladatunk. Ezzel párhuzamosan azonban kötelességünk olyan előremutató megoldásokon gondolkodni, melyek kiegészíthetik, vagy helyettesíthetik a méhek munkáját extrém klíma, vagy időjárási viszonyok közepette is.

Forrás: http://www.beeculture.com