0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Elfektette a táblákat az eső Rábapatyon

Megdőlt az egész napraforgó- és búzatábla: nem látott még ilyen viharkárt Horváth Gyula rábapatyi földjein. Nem fér a napfény sem a növényekhez, hát még a gombaölő szer – csak az időjárásban bízik a gazda.

Megdőltek a napraforgók, mintha nem is értenék, mi történt velük: vihar tépázta a földet, de úgy, hogy olyat még nem látott a gazda, Horváth Gyula.

– A napraforgó éppen csak fölszökött, most meg annyira kidöntötte a vihar, hogy a földön virágzik – mutatta Horváth Gyula. Egy hete tarolt a szél és az eső a földön, azóta sem javult a helyzet.

– Jég nem volt, a csapadékmennyiséget is elbírta volna, de az a szél, meg a vihar… Megvan a kapaszkodó gyökere, de ilyen felázott földben ez is sok volt – emlékezett vissza a Vas megyei hírportálnak adott interjúban.

Most is „fekszenek” a napraforgók, korai vetésűek, azért érte a zivatar ilyen állapotban a növényt. Ha érésre fordult volna már, ott kő kövön nem maradt volna, a másfél kilós fejek miatt

– mondta a gazda.

Az életerős búzakalászokat sem kímélte a vihar: gyakorlatilag nem jutnak napfényhez a fejek, egyik jobbra dőlt, a másik balra – elkeserítő látvány. És lenne munka, elkélne most elsősorban a gombaölőszer, de nem fér hozzá a gazda, még gyalog is nehéz közlekedni a földre dőlt táblákban. Horváth Gyula hangsúlyozta, hogy

a vihar hatása az aratásig ér, hiszen nem csak a gombaölőt, semmi más szert nem tud kijuttatni a földre.

– Ilyen kárt még nekem nem okozott vihar – összegezte. Ezzel együtt optimista, s mivel nem tud tenni semmit, rábízza a természetre: reméli, hogy a még fennmaradt fejek megerősödnek, adnak termést.

Forrás: vaol.hu