0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Sulyom: irtsuk vagy együk?

A sulyom (Trapa natans) a lassú folyású vizek, holtágak növénye. Érett termése a víz aljára süllyed – ha a Tisza-tóban fürdőzve a víz alatt rálépünk - irgalmatlanul szúr, viszont cserébe kellemesen édeskés az íze, ezért a kísérletező séfek kezdik újra felfedezni.

A sulyom kifejezetten tetszetős, rombusz alakú zöld levélrózsái zöld szigetet alkotva lebegnek a víz tetején. Termései ősszel érnek, majd az iszapba merülve kelnek ki belőlük az újabb hajtások, amelyek eleinte a talajba gyökerezve fejlődnek, később úszó telepekké válnak. Rendkívül jól érzi magát a Tisza-tóban, gyorsan szaporodik, ami a horgászokat, a hajóval közlekedőket kifejezetten zavarja. Ezért minden évben nagy területeken irtják, ez évben is 800 hektárnyi területen tisztítják meg a vizet a sulyomtól -tudtuk meg a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.-től.  Hivatalosan viszont védett növény, csak az gyűjtheti, akinek engedélye van rá.

Termésének belseje a gesztenyéhez hasonlóan fogyasztható. Régen a mocsaras, lápos vidékek élelemforrása volt, azt a szerepet töltötte be, mint a hegyvidékeken a gesztenye. A tüskés külsőt lefejtették a diónyi fehér belsőről, és ezt a  termést csemegeként fogyasztották, megfőzték, sütötték, vagy pogácsát készítettek belőle, a száraz termését pedig lisztté őrölték.

Régen vendéglői étlapokon is szerepelt. Általában sült tésztát és mártást készítettek belőle. Még receptet is találunk arról, hogyan kell elkészíteni: sulymot tisztítás után mintegy fél óráig főzzük, majd a főzőlevébõl kiemeljük, kettévágjuk, belsejét kikaparjuk, diódarálón ledaráljuk és félretesszük.

Tejmártást így készítettek: a vajat felforrósítjuk, a hozzátett liszttel habzásig kevergetjük, hozzáöntjük a forró tejet, simára keverjük és felforraljuk. A tűzről levéve tejföllel, mustárral ízesítjük, hozzákeverjük a ledarált sulymot és összeforraljuk. Halételekhez kínálták. Még az 1980-as években is lehetett találkozni vele egy Tisza-tavi étteremben.

Aztán jött a környezetvédelmi törvény, amely védett növénnyé nyilvánította, és megtiltotta a gyűjtését, így véget ért gasztronómiai pályafutása.   

Az utóbbi években viszont több kezdeményezés is indult a sulyom gasztronómiai felhasználására. Abádszalókon Szabó István szakács, bonbonkészítő sulyomvelővel, illetve sulyompárlattal ízesíti az Egy csepp Tisza-tó nevű kézműves csokoládéját.

Sarudon sulyomról elnevezett étterem nyílik hamarosan, amelyről tulajdonosa, Kücsön Gyula elmondta, hogy tervezik beépíteni ezt az ritka és különleges alapanyagot a fogásokba.  Engedélyük van a növény gyűjtésére, kérdés az, hogy milyen mennyiségben tudják majd gyűjteni, mivel csak kézzel lehet szedni és feldolgozni. Ezért valószínűleg nagyon drága, bio alapanyag kategóriában fog szerepelni.  

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu