0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Július második hetében is folytatódik a szúnyogok gyérítése

Ezen a héten 176 településen és hét budapesti kerületben – az országos szúnyoggyérítési program keretében – légi és földi kémiai, valamint biológiai kezeléseket is végrehajtanak a kivitelezők. Hétfőtől vasárnapig összesen 63 ezer hektárt kezelnek ilyen módszerekkel a szakemberek.

Az országos szúnyoggyérítési program előző hetében az időjárás miatt korábban elmaradt kezeléseket pótolták Békés megyében, Szolnok és Mohács térségében, a Szigetközben, a Balaton környéki települések egy részén és a Dráva mentén.

A változékony idő miatt a Balaton környékén a kezelések egy része elmaradt, ezek pótlását a szakemberek erre a hétre tervezték be. A korábbi csapadékos időjárás következtében a Duna felső szakaszának számos térségében elszórt, kis kiterjedésű szúnyoglárva-tenyésző helyek alakultak ki. Ezek földi biológia kezelését a hét első napjaiban elvégzik.

A héten légi és földi kezeléseket a csornai térségben, Komárom környékén, a Dunakanyarban, a szekszárdi régióban, Baján és a Tisza-tónál terveznek a szakemberek, míg a főváros egyes területein földi gyérítéseket hajtanak végre. Az előrejelzések szerinti meleg időszakban a szúnyogok fejlődése felgyorsul, így az ország számos régiójában fokozott szúnyogártalom várható.

A szúnyoggyérítéshez használt készítmények alkalmazását a közegészségügyi hatóság hagyta jóvá, azoknak a hatóanyagát az Európai Unió engedélyezte. Az egyes permetezéseket a megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei engedélyezik, a gyérítés hatékonyságát pedig szakértők ellenőrzik. Ahol a permetezés nem volt eredményes, ott a kivitelezők megismétlik az eljárást.

A www.katasztrofavedelem.hu oldalon elérhető a szúnyoggyérítés heti programja, vagyis az, hogy melyik településen, melyik napon permeteznek. Az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.

Forrás: BM OKF