0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Aranyat ér idén is a repce

A repce és a napraforgó az Európai Unió két meghatározó olajnövénye. Előbbiből Tolna megyében évről évre egyre többet vetnek, idén közel 8000 hektárnyit. A repcét jól lehet értékesíteni, ugyanakkor nehéz megtermelni.

A repcetermesztés nem könnyű feladat, nagy szakmai tudást igényel, nagyon érzékeny a növény a hidegre, de a meleg őszre is. Ez az oka annak, hogy a kecsegtető felvásárlási ár ellenére a kisebb termelők nem szívesen bajlódnak ezzel az olajnövénnyel. Idén a virágzáskori meleg idő zavarta meg a növényt, így az oldalhajtások nem alakultak ki olyan mértékben, melyre joggal számítottak a gazdák. Ez az oka annak, hogy országosan a kiemelkedő termésmennyiség elmaradt.

A megye egyik legnagyobb repcetermelője a Teveli Zrt., mely évről évre több mint 200 hektáron foglalkozik ezzel a növénnyel. Idén a tavalyihoz képest 15 százalékkal növelték a területüket. A betakarításon már túl vannak, hektáronként 3,5 tonna termett, ami jó eredménynek számít. Idén is, szokásukhoz híven előre szerződtek a felvásárlókkal, hektáronként 2 tonnára. Jól jártak ezzel, hiszen tonnánként 135 ezer forintot kaptak a terményért, míg a szabadpiacon értékesített maradék hektáronkénti 1,5 tonnáért már csak 113 ezer forintot kaptak.

A repce egyébként nagyon jó vetésforgója a kukoricának, ez azt jelenti, hogy jó talajt hagy maga után, így több tengeri terem a helyén a következő évben. Arra a kérdésre, hogy melyik növény nyereségesebb, a kukorica, a búza vagy a repce, a megkérdezett termelők azt válaszolták: a gabonához viszonyítva a repce jövedelmezőbb, de a kukoricánál kevesebb bevételt hoz.

A teljes cikket itt olvashatja.

Forrás: