0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Egészségesek az iskolakerti talajok

2017 végétől 2018 elejéig immár harmadik alkalommal zajlottak le sikeresen az Iskolakert-hálózat kertjeinek talajvizsgálatai. A Nébih tanakajdi laboratóriumának szakemberei 9 iskolakert 2-2 talajmintáját analizálták. Az iskolakertek egyéni kiértékelést és javaslatokat is kapnak a talajjal kapcsolatos további teendőikről.

A Nébih a talajvizsgálatok elvégzésével már a program kezdete óta támogatja a kezdeményezést. A szakemberek ezúttal négy budapesti, valamint Kecskemét, Szekszárd, Abaújkér, Gödöllő és Veresegyház egy-egy iskolájának termőföldjét analizálták.

A programban részt vevő iskolák két szintből (0-30 cm; 30-60 cm) küldtek be talajmintákat a Nébih tanakajdi laboratóriumába. Az eredmények összesítésében és kiértékelésében a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar – Földrajz-Geoinformatika Intézetének talajtani szakemberei nyújtottak segítséget.

Az eredmények alapján a bevizsgált iskolakerti talajminták mikro- és makro-tápanyagokkal zömében igen jól ellátottak voltak, azaz a talajok állapota tápanyag szempontjából kielégítő volt.

Megnyugtató, hogy nehézfém terhelésük egyetlen esetben sem érte el a(z egyébként amúgy is igen szigorú) szennyezettségi határértékeket.

Néhány iskolakert esetében az átlagostól kissé magasabb réz értékeket mutattak ki a vizsgálat. Ez leginkább a mezőgazdasági művelés során használatos (biogazdálkodásban is megengedett) réztartalmú növényvédő szerekkel lehet összefüggésben.

Néhány iskolakertben kissé magasabb nátrium és magnézium értékek jelentkeztek, ami szikesedési hajlamra utal. Ezeknél a talajoknál ügyelni kell az öntözővíz minőségének és a komposzt tartalmának ellenőrzésére, továbbá meg kell akadályozni a téli sózáskor keletkező „olvadéklé” iskolakertbe jutását. A szakemberek egy esetben ellenőrző növényvizsgálatot is végeztek, ahol szintén nem találtak a mintákban káros elemeket.

Az iskolakertek – a Nébih talajvizsgálati eredményeit figyelembe véve – egyéni kiértékelést és javaslatokat kapnak a talajjal kapcsolatos további teendőikről.
Forrás: Nébih