0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Szélsőséges időjárás tett be az orosz búzának

A tavalyinál jóval kevesebb lesz az idei orosz búzatermés az orosz mezőgazdasági minisztérium és az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szerint is.

Az orosz mezőgazdasági minisztérium pénteki közlése szerint az idei termelés 64,4 millió tonna lesz. Az USDA 67 millió tonnára számít, míg tavaly 85,9 millió tonna búzát takarítottak be.

Az orosz mezőgazdasági minisztérium szerint idén az átlagosnál szélsőségesebb az időjárás. Az ország több területén már rendkívüli helyzetet hirdettek a szárazság miatt, és valószínűleg újabb térségeket kell majd ide sorolni. A szárazság sújtotta területeken komoly a terméskiesés az orosz minisztérium szerint.

Oroszország más részein viszont a régóta nem tapasztalt sok csapadék okoz gondot. Itt a betakarítás 2-3 hetet is csúszhat, aminek ugyancsak kisebb termés lesz a következménye.

Oroszországban tavaly rekordszintű, 135,4 millió tonna gabonát takarítottak be. Az orosz mezőgazdasági minisztérium pénteken „mintegy 100 millió tonnára” becsülte az idei gabonatermést a néhány héttel ezelőtt várt 105-110 millió tonna után.

Forrás: MTI-Eco