0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Gyengébb forint, nagyobb bevétel

Az elmúlt hetekben több alkalommal is 330 forint felett járt az euró árfolyama. A nyaralni indulóknak ez nem jó hír, ám a gazdáknak akár pluszbevételt is hozhat az átváltási arány változása. Igaz-e ez - kérdeztük Vancsura Józseftől, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnökétől.

Nem hangoztatjuk, de a forint gyengülése nekünk nem jön rosszul. Ugyan a munkagépeink beszerzési ára is emelkedik, de többet exportálunk, mint amennyi hátrányt a vásárlásoknál emiatt elszenvedünk. Az uniós támogatásokat euróban állapítják meg, és sok termelő euróban köti a búzaeladási szerződéseit is.

A mostani árfolyamon számolva nagyjából 8 százalékos többletbevétellel számolhatnak a termelők a gyengébb forint miatt. Nekünk pedig minden kicsi fillérre szükségünk van. A búzatermesztés nem nyereséges, inkább mínuszos. Hiába mondjuk, hogy ha kevesebb termett, magasabb lesz majd az ára, dehogy.

Normális termésre és legalább kilónként 50 forintos árra lenne szükségünk, hogy fennmaradjunk. Az ötven forintos felvásárlási árral pedig még mindig csak a pénzünknél vagyunk.

De ez is egy felemás, nehéz év lesz, ahogy az utóbbi időben szinte mindegyik volt.  A termés 10 százalékkal kevesebb, mint amennyit vártunk, 4-5 millió tonna között alakul majd. Kevés termelő mondhatja magát szerencsésnek az idén, aki jó körülmények között tudott gazdálkodni, akinek nem verte el a jég, nem borította el a vihar, a szél a gabonáját, akinek igazán jó minőségű búzája termett.

Persze azért annyi jó minőségű búza lesz, amennyi a magyar fogyasztáshoz szükséges. Az étkezési célra itthon megőrölt, 1 millió tonna búza mindig a legjobb minőségből kerül ki. A kevésbé jót, például amelyiknek a fehérjetartalma magas, de a tömege csak 72 kg/hl lesz, és nem éri el a 80 vagy 76 hektolitersúlyt, azt takarmányozásra adjuk el. Ebből közel 2 millió tonnát itthon etetünk meg, és nagyjából ugyan ennyit exportálunk. 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu