Ahogyan Losó József elmondta, a Mezőgazdasági és Ipari Részvénytársaság Elite terméke, azaz a MIRELITE a második világháborút követően indult hódító útjára.
Kezdetben Csepelen állítottak elő élelmiszereket, majd „kalandos” évtizedek következtek, mígnem aztán a márkanév a kettőezres években száz százalékban magyar tulajdonba került.
A MIRELITE MIRSA Zrt. a világ számos pontjára szállítja fagyasztott termékeit, amiket a domoszlói, miskolci, ceglédi és albertirsai üzemében állítanak elő. Utóbbi helyszínen, egy 120 ezer négyzetméteres ipari területen a többi között egy hűtőtárolóból és feldolgozórészből álló, 225 méter hosszú és 75 méter széles épület kapott helyet, amelyben a legmodernebb technikai megoldásokat alkalmazza a vállalat.
Az alaposság azonban nemcsak az elkészítés, hanem például a nyomon követhetőség terén is rendkívül fontos. Ezt mutatja, hogy a cég rendelkezik a nemzetközi BRC élelmiszerbiztonsági tanúsítvány legmagasabb fokával is.
– részletezte ennek lényegét MIRELITE MIRSA Zrt. igazgatósági elnöke. A szakember szerint a termék minősége kapcsán rendkívül fontos, hogy az minél előbb a kereskedelmi láncokhoz kerüljön, éppen ezért saját gépjárműveikkel szállítják nekik az árut. A folyamat közben ugyanis a növény él, s mindössze az élettevékenységei lassulnak le, aminek eredményeképpen az alapesetben az érési idejükben elérhető termékek az év bármely napjában fogyaszthatóak.
Az albertirsai üzemben higiéniai okokból kifolyólag a már lefagyasztott árukat tizenkét csomagológép állítja össze szállítható formába.
Ez az adott termékek jellegének megfelelően történik, az esetleges baktériumok elterjedésének pedig nagy nyomással és forró vízzel szabnak gátat a cég munkatársai.
– mondta határozottan Losó József. Ahogyan azt ő is hangsúlyozta, élelmiszereinkben a Listeria monocytogenes baktérium kis számban gyakran előfordul, lisztériához azonban csak elszaporodása esetén vezethet, s főleg a legyengült immunrendszerűekre jelenthet veszélyt. Losó József mindettől függetlenül azt tanácsolja: legfeljebb 4 Celsius-fokra állítsuk hűtőszekrényünket, amiben a nyersanyagokat tartsuk elkülönítve a készételektől, illetve fontos az is, hogy a hűtést igénylő élelmiszereket legfeljebb öt napig tároljuk.
– Állati eredetű élelmiszert lehetőleg ne fogyasszunk nyersen, hiszen a baktériumok hőkezelésre elpusztulnak – mondta a szakember, aki szerint legalább 2 percig, 75 Celsius-fokon kell sütni vagy főzni az adott terméket.