0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kitartó és szívós: ez a kunfakó ló

Őseink lovához hasonló fajta kitenyésztése a cél a kunfakóval, amely bő évtized múltán már hivatalosan elismert lófajta lehet. A kunfakósok a hétvégén közös ünnepre gyűlnek a félegy­házi parkerdőben.

„Aránylag széles homlokú, kicsi és száraz fejű, tüzes szemű, szálas csánkú, acélos izmú, eleven, tüzes, száznegyven centiméter marmagasságú lovak, istállót nem láttak, hideget, meleget, esőt, szélvihart jól tűrték” – idézik gyakran Hankó Béla sorait a honfoglaló eleink lovairól. A leírtakhoz hasonló fajta kitenyésztését tűzte célul Eördögh András, akinek jászszentlászlói birtokán kezdődött a fajtakísérlet, melynek szakmai irányításába dr. Hecker Walter, ismert lovas szakember is bekapcsolódott – írja a baon.hu.

A fajta induló állománya a lengyel, konyik fajtájú mén és a shagya-arab lovak keresztezésével indult.

– A kunfakó – amely a nevét erről a tájegységről és jellegzetes színéről kapta –, egy kitartó, szívós fajta, amely kiválóan alkalmas nyereg alatti használatra – mondta el Parajdi Máté, az Anda Lovasharc Csapat tagja, aki egyik főszervezője a kiskunfélegyházi parkerdőben szombaton tartandó Kunfakó Ünnep elnevezésű összejövetelnek.

Az Anda-csapat egy felső-bodoglári tanyán, ridegtartásban neveli a kunfakóit. Mindez bizonyítéka a fajta szívósságának és alkalmazkodóképességének, vagy ahogyan Eördögh András szokta mondogatni: „Az istálló az állatorvosnak kell, nem a lónak.”

A lovasharc csapat tagjai – Déri Barnabás, Gazsó Dániel, Kollár Ákos, Parajdi Máté – az ország különböző részeiről verbuválódtak, de a céljuk közös: a középkori lovas nomádok harcmodorának felelevenítése és minél magasabb szintű művelése.

A lovaimat általánosságban lovasharcra, lovasíjász hagyományőrzésre használom, ahol elengedhetetlen az, hogy megbízhatóak, kiegyensúlyozottak és strapabíróak legyenek mind mentálisan, mind fizikálisan

– fogalmazott Gazsó Dániel, aki akár biztonságtechnikai mérnökként is dolgozhatna, de most szinte minden idejét kunfakókkal tölti.

A beszélgetés során az is kiderült, hogy honnan ered az „anda” a csapat nevében. A jelentése: fogadott testvér, bajtárs, amit régen esküvel is megerősítettek.

– A kunfakósok is egy családi közösséget alkotnak, és ezekből a baráti kapcsolatokból született 2015-ben az első találkozó – mesélte Parajdi Ádám.

– A kunfakók kiegyensúlyozottak, nyugodtak, de ha kell, akkor van bennük tűz – kapcsolódott a beszélgetésbe a bajai kötődésű Kollár Ákos, aki úgy véli: a kis testű – közepes, 135–145 cm marmagasságú – lovak kiválóan alkalmasak az ősi harcmódok bemutatására.

Az Anda-csapat tudását idén sok településen megismerhették, jártak például Diósgyőrben, Kunszentmiklóson, de eljutottak Nagyváradra és ott lesznek a Kurultájon is. A nyáron szinte minden hétvégén tartottak korabeli öltözetben lándzsás-íjas bemutatókat, életre keltve ezzel őseink múltját.

A szabadidomítás ifjú mestere és lovai is bemutatkoznak

A hétvégi Kunfakó Ünnep során is lesznek lovasbemutatók a félegyházi parkerdőben. Pénteken délután a lovasok a városháza elé vonulnak, szombaton pedig kezdődnek a programok a parkerdőben. Délelőtt 11 órától lószemlét tartanak, melynek során dr. Hecker Walter mond szakmai véleményt a tenyészet egyedeiről és a munkában használt kunfakókról. Az Anda Lovasharc Csapat bemutatója 15 órakor kezdődik, majd a kiskunmajsai Zerinváry Szilárd tart előadást az igényes lókiképzésről. A szabadidomítás egyik legismertebb hazai szereplője, Hamza Viktória is bemutatót tart arról, hogy miként is kell érteni a lovak nyelvén.

Forrás: baon.hu