0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A hazai termelőket és feldolgozókat rosszul érinti az árak változása

A mezőgazdasági árak változása a gabonafeldolgozók és a gyümölcstermesztők számára igen komoly problémát okozhat – figyelmeztet a K&H. A malom és gabonafeldolgozó ipar részéről a jelenlegi, indokolatlanul magas árszint nagyon megfontolt készletpolitikát kíván. A gyümölcstermesztők esetében viszont a drasztikusan visszaeső árak mellett a munkaerőhiány is súlyos következményekkel járhat.

„A KSH legfrissebb adatai alapján 2018 júniusában a mezőgazdasági termelői árak összességében ugyan nem változtak az előző év azonos időszakához képest, a növényi termékek árának 3,5 százalékos növekedése mögött azonban két ágazat számára is nagyon komoly változás látható” – tájékoztatott Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője.

„Egyrészt a gabonafélék árának az elmúlt év azonos időszakához képest 13 százalékos emelkedése nagyon komoly terhet ró a malom- és gabonafeldolgozó iparra, mivel a jelenlegi, indokolatlanul magas árszinten készletezett gabonát előre láthatóan nem fogják tudni beépíteni az értékesítési árakba. Ezt támasztja alá, hogy globális szinten az elmúlt éveket tekintve mindössze 5-6 százalékos termésmennyiség ingadozásról beszélhetünk, miközben az éves termés durván 30 százaléka készletként raktározódik.”

A készletek tehát bőven lefedik a termésingadozást, a jelenlegi árszint emelkedést így főként az egymásnak is ellentmondó előrejelzések hajtják fölfelé

–mondta el Tresó István.

„Ebben a helyzetben különösen fontos a valóban indokolt készletmennyiség meghatározása, ugyanis meggondolatlan készletezési politikával – azaz túl magas készlet beraktározása esetén – nagy veszteség halmozódhat fel” – hívta fel a figyelmet a szakember.

Mindeközben a gyümölcsök ára 19 százalékkal esett vissza, ami súlyos következményekhez vezethet az ágazat számára, hiszen nem egyszeri, hanem egy trendszerű folyamatról beszélhetünk.

„Egyrészt az idei – egy-két gyümölcsfajtától eltekintve – nagyon jó minőségű és bőséges termés árcsökkenést okoz a piacon, miközben a termelők önköltsége jelentősen nő az ipari cégek munkaerőelszívása miatt kialakuló nagyon komoly munkaerőhiány következtében. Ez pedig akár hosszú távon elhúzódó problémát – és ezzel együtt a termelői költségek tartós emelkedését is okozhatja” – hangsúlyozta ki Tresó István.

Forrás: K&H Bank sajtóközlemény