0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A tűz után a jávorszarvasok dúlják fel Svédország erdeit

Éhes európai jávorszarvasok okoznak rekord méretű károkat Svédország északabbi erdőségeiben, mely csak súlyosbítja az amúgy is szenvedő fakitermelés eddigi nehézségeit. Korábban a szokatlanul meleg időjárás és az erdőtüzek nehezítették az ágazat munkáját.

A Svéd Erdészeti Szolgálat éves felmérése szerint a Norrland régió összes területén 10 százalék feletti volt a jávorszarvasok kártétele a fenyőkön. Jamtland megye egyik területén minden második fenyőfán találtak a szarvasok táplálkozásából eredő károkat. A korábbi ajánlások alapján az ideális cél 5 százalék alatt van.

– Ez borzalmas – írta az erdészeti szolgálat honlapján Chris Kalen vadgazdálkodási szakember.

Ezek a sérülések ugyan nem mindig vezetnek a fák pusztulásához, de mindenképpen lassítja az erdő növekedését, romlik a minőség és így jelentős veszteség éri az erdő tulajdonosát.

A mostani károk kiváltó okai a hóban gazdag tél és a jávorszarvas populáció nagy létszáma a szolgálat szerint. A mély hó miatt a szarvasok mozgása korlátozódik, és helyhez kötötté válnak. Ez megmagyarázza, miért extrém szintű egyes helyeken a kártétel. Ráadásul az időjárási tényezők csökkentették az állatok rendelkezésére álló aljnövényzet mennyiségét is.

Az idei év számos kihívást hozott a svéd erdőgazdaságoknak. Először is az enyhe tél miatt a nehéz, fakitermelésben használatos gépek nem tudtak szabadon közlekedni a sáros erdei talajokon, ami hátráltatta a faanyag utánpótlást. Ezután rekord-meleg nyár következett, ami soha nem látott mennyiségű erdőtűzzel járt. Számos helyen azért kellett abbahagyni a fakitermelést, hogy megakadályozzák a további erdőtüzek kipattanását.

Ez ismét érzékenyen érintette a svéd fa- és papíripar nyersanyag utánpótlását, mely az ország exportjának 10 százalékát teszi ki.

– Minden érintettnek fel kell ismernie a helyzet súlyosságát, és összehangolt, jelentős változásokat kell eszközölni a legtöbb megfigyelt területen – nyilatkozta Kalen.

Forrás: www.bloomberg.com