0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Gondos kezekben a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok

„A munkáját szerető remek csapattal dolgozom együtt” – foglalta össze találkozásunkkor sikeres működésük alapját Haál Gábor, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója. A lótenyésztés évszázados hagyományait a Bábolnai Gazdanapok látogatói is megismerhetik.

A nemrégiben felújított parkon át vezet az út a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok 1700-as években épült impozáns kastélyépülete felé, amely egy 2600 hektáros terület központja. Haál Gábor 2016. szeptembere óta igazgatja a birtokot – reményei szerint még hosszú ideig, hiszen mint lapunknak elmondta, minden egyes percét élvezi az itt töltött időnek:

„Világéletemben lovakkal foglalkoztam, Bábolna pedig ebből a szempontból szimbolikus helyszín, így mindig is nagyra becsültem” – beszélt a város és a birtok iránti régi kötődéséről az igazgató.

Agrármérnök lévén komoly kihívásként tekintett a két esztendeje elnyert pozícióra, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok ugyanis nemcsak a lótenyésztés, hanem a növénytermesztés és -gondozás terén is rengeteg teendőt ad – nem beszélve az idegenforgalommal és a versenyek szervezésével összefüggő feladatokról.

„Száztizenhárom fő dolgozik jelenleg a birtokon, köztük sok fiatallal, és remek csapatot alkotnak” – folytatta Haál Gábor, aki szerint

a munkatársakkal való jó kapcsolat elengedhetetlen a birtok sikeres működéshez. Ez egyebek között az általuk szervezett, nemzetközi körökben is népszerű lovasversenyek, tenyészszemlék, illetve a birtokon tenyésztett lovak, köztük a ménes „zászlóshajójának” számító Shagya-arab fajta sikerében mutatkozik meg, amelyek iránt számos országból van kereslet.

Gyakran érkeznek hozzájuk vásárlók Olaszországból, Spanyolországból, Németországból, Ausztriából vagy éppen Svájcból, sőt, már a kelet-afrikai Eritreába értékesítettek a fajtából.

E lovak mellett a ménesbirtok arab és angol telivéreit is láthatják a szeptember 5-én kezdődő 31. Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok látogatói. A lovas bemutatók mellett a ménesudvar is nyitva áll a rendezvény napjai alatt, betekintést nyújtva a lovak körüli mindennapi teendőkbe.

Persze nemcsak az állatokkal, hanem a legújabb gépekkel és technológiákkal is megismerkedhetnek az érdeklődők a ménesbirtok területén, a rekordszámú kiállító jóvoltából. Haál Gábor hangsúlyozta: minden adott ahhoz, hogy régi hagyományaihoz hűen, a jól megszokott nívóval térjen vissza a Gazdanapok.

A hagyományok szempontjából vitathatatlan: múltját és történelmét figyelembe véve a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok a legideálisabb helyszín a Nemzetközi Gazdanapok megszervezésére.

„Az épületegyüttes elemei kétszáz-kétszázhúsz évesek, ezért a karbantartásuk folyamatos teendőt jelent számunkra”

– emelte ki az igazgató, hozzátéve, hogy mivel műemlékekről van szó, igazán körültekintő és alapos munkát kell végezniük. Elmondása szerint a ménesbirtok területe a mainak a sokszorosa volt egykor, de még mindig annyi épület és külső telephely tartozik hozzájuk, hogy mire az egy rekonstrukció befejeződik, addigra esedékessé is válik máshol a következő.

Legalább ekkora odafigyelést igényelnek a ménesbirtok lovai is, amelyek a Bábolnán végzett munka bizonyítványaként is szolgálnak. Az igazgató a bábolnai tenyésztésű Esti Fényt hozta fel példaként, a nyáron a Kincsem Parkban tartott 96. Magyar Derby nyertesét.

„A lótenyésztés sikere a versenypályán elért eredményekkel mérhető a legjobban” – hangsúlyozta Haál Gábor, aki úgy tapasztalja, hogy az utóbbi években élénkültek a ménesbirtok lóeladásai, még a magyarországiak is. A már említett Shagya-arab fajtával ellentétben az angol telivéreiket leginkább itthon értékesítik. Emiatt tartja ő fontosnak, hogy a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok nem zárkózik be, hanem az érdeklődők előtt nyitottan működik.

„Az a célunk, hogy megismertessük az emberekkel a ménesbirtokon zajló munkát, és kiváló alkalomnak tekintjük erre a közelgő 31. Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokat” – emelte ki beszélgetésünk végén Haál Gábor.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság