0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Sajt 4,6 millió forintért

Penészes, szagos, markáns és augusztus vége óta csúcstartó. A spanyolországi Las Arenasban 14 300 euróért, azaz több mint 4,6 millió forintért kelt el egy két kilogrammos kéksajt.

48. alkalommal rendezték meg a bemutatóval és árveréssel egybekötött Cabrales sajtversenyt Asztúriában, ahol ez az augusztus végi esemény egyúttal hatalmas turisztikai attrakció is. A szofisztikált sajtimádókat minden égtájról idevonzza az asztúriai hegyi barlangokban érlelt kecske-, juh- vagy tehéntejből készült Cabrales kéksajt – írja a hvg.hu.

Az idei Las Arenas-i verseny azért is számít különlegesnek, mert minden eddiginél magasabb áron kelt el a győztes sajt.

Az 1000 euróról indult kikiáltási árat több mint 14-szer tolták feljebb s feljebb a licitálók, míg az oviedói Llagar de Colloto étterem tulajdonosa megszerezte a Tielvében előállított remeket.

Iván Suárez rekordösszeget, 14 300 eurót (több mint 4,6 millió forintot) fizetett a 483-as tételszámú 2 kilós darabért. Mindeddig a 2016-os 11 000 eurós leütési ár volt a rekord, míg 2017-ben csupán 3000 eurót perkáltak le a győztes sajtért. A mostani árverés végeredménye egyben azt is jelenti, hogy idáig ez a világ legdrágább sajtja, amelyet valaha is értékesítettek.

A licitálásban egyébként 15 étterem vett részt, zömmel az Asztúriai Hercegségből, de volt közöttük madridi, toledói, granadai és mallorcai is.

A sajtot bespájzoló Llagar de Colloto étterem innovatív, ám alapvetően hagyományos asztúriai konyhát visz a hercegség fővárosában, Oviedóban.

Az étterem tulajdonosa, Iván Suárez az asztúriai El Comercio napilapnak elárulta: eredetileg egyáltalán nem szánt ekkora összeget az árverésre, de végül is nem sajnálja a pénzt, amit adott a sajtért.

Megérte neki. Soha rosszabb marketing- és sajtókampányt. Már a „vízcsapból” is ő folyik, akkora médiavisszhangot kapott a televízióban, a rádióban és a különböző lapokban. S persze, hogy már pár nap alatt rengetegen jelentkeztek be az éttermébe, hogy megkóstolhassák a sajtot. Suárez gálánsan üzent a királyi családnak, hogy szívesen látja őket egy kóstolóra…

A győztes Cabrales sajt a Picos de Europa Nemzeti Park területén fekvő Tielvében készült, a Salud és Francisco Herrero tulajdonában levő Valfríu sajtműhelyben.

A mindösszesen 72 lakosú kis hegyi település lakóinak fő foglalatossága az állattenyésztés, a sajtkészítés, és a falusi turizmus. A győztes darabot előbb levegőn szárították két hétig, majd nyolc hónapon keresztül érlelték 5-8 fokos természetes hőmérsékleten az 1500 méter magasan található El Teyedu sajtbarlangban, amelyet manapság is csak öszvérekkel lehet megközelíteni. A Herrero család immár a nyolcadik generáció óta őrzi mesterségük titkait, amiről annyit azért elárultak: sajtjuk titka a jó tej és a gondoskodás.

A Cabralest főként desszertsajtként kínálják, de kis mennyiségben felhasználják ételek ízesítéséhez és mártásokhoz is. Erős, határozott ízű, könnyen olvadó kékpenészes ínyencség.
Forrás: hvg.hu