0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Őszi ízek rozé mellé

A rozék népszerűsége ősszel is töretlen, hiszen visszaidézik a nyarat, és remekül párosíthatók a szezonális fogások mellé. A mátrai Nagygombos Borászat francia és spanyol mintára komolyabb, egész évben fogyasztásra érdemes rozékat készít. Takács-Barta Anna, a Nagygombos borásza a kezdetektől tudta, hogy olyan rozékat akar készíteni, amelyek nemcsak a rozéfröccshöz passzolnak.

A Mátrai borvidék északi fekvése miatt kiegyenlítettebb, hűvösebb éghajlat kifejezetten kedvez az ízgazdag rozéalapanyagnak, a fürtök érése lassabban, egyenletesebben megy végbe, a szőlő megőrzi élénk, üdítő savait. Ebből a környezetbarát módon művelt szőlőből természetes módon készülnek a borok:

megadják azt az időt, ami a fejlődésükhöz szükséges, nem siettetik a munkafolyamatokat, a palackozást. Így általában a tavasz legvégén kóstolhatják a rozérajongók a Nagygombos borait.

A melegebb 2017-es évjáratból származó Rosé Cuvée Merlot és Zweigelt házasítása nagyjából fele-fele arányban, kerekebb savakkal rendelkező, kedves és gyümölcsös bor lett. A Gróf Grassalkovich Gamay Noir Rosé 2017 az előző évjáratnál már bevált recept szerint készült, az itthon ritkának számító francia fajta fele került tartályba, míg a másik fele hordóban érlelődött.

Sikerült megőrizni az egyensúlyt a tartalmasabb, rétegzett korty és a gyümölcsösség között,

így még többéves korában is élmény kóstolni.
Komolyabb beltartalom, krémesség, szép gyümölcsösség teszi, hogy nem egy évszakra készültek ezek a borok, ősszel sem kell lemondanunk a rozé élményéről, mondja Takács-Barta Anna.

Ezek az italok még az egzotikusabb fogásokkal is harmonizálnak, derült ki Bodrogi Eszter, a Fűszer és Lélek blog szerzője kompozícióiból. A Nagygombos rozék mellé mustos céklalevest készített karamellizált szőlővel és apró kosárkákba töltött indiai csirkefalatokat.

Forrás: Wineglass Communication/magyarmezogazdasag.hu