0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Növényvédelmi előrejelzés – bőven jusson lemosó permetlé

Lassan mindenhol elfogy a szüretelnivaló, és eljön az őszi záró lemosó permetezés ideje. Ne feledjük, hogy ezzel a jövő évi növényvédelmi helyzetet is kedvező irányba befolyásoljuk! Nem szükséges megvárni a lombhullást, már a levelek sárgulásakor megkezdődhet a munka.

Az elmúlt időszak időjárását a csendes, őszies idő jellemezte. A nappali hőmérséklet általában 20 °C körül vagy kevéssel alatta mozgott, az éjszakák pedig meglehetősen frissek voltak.

A még betakarításra váró növényeket jó ütemben aratják.

 

Kertészeti kultúrákban növényvédelmi téren aktuálissá válik az őszi záró lemosó permetezés.

Szőlőültetvényeinkben lassan elfogy a szüretelnivaló. A szeptemberi kedvező időjárási körülmények miatt fölszaporodott a lisztharmat és a peronoszpóra, emiatt nagy a jelentősége a lombhullás előtt elvégzendő rezes-kénes lemosó permetezésnek. A permetlé kijuttatása során ügyeljünk arra, hogy mindenhova jusson belőle bőségesen. A nagy termés miatt több ültetvényben tapasztalható a levelek barnás elszíneződése, ami a kálium hiányára utal a talajban. Ahol ilyet látni, ott ismét föl kell tölteni a tápanyagszintet az optimális mértékig.

A rézzel és kénnel végzett őszi záró lemosó permetezés a jövő évi növényvédelmi helyzetet képes kedvező irányba befolyásolni a gyümölcsösökben.

A lemosó permetezésre ajánlott 3%-os karbamidoldat segíti a beteg levelek gyors korhadását, a 2%-os olajos réz-kén pedig a betegségek és kártevők széles skálája ellen hatékony. Nem szükséges megvárni a lombhullást, már a levelek sárgulásakor megkezdődhet a munka. A szőlőhöz hasonlóan itt is igen fontos a bőséges permetlé és a tökéletes fedettség biztosítása.

A káposztafélék betakarítása általában a fagyokig is eltart.

A különféle bagolylepkefajok hernyói az utolsó pillanatokig képesek károsítani ezeket a növényeket. A hernyók eltérő fejlettsége miatt folyamatosan figyelni kell,

mert a kezdeti, külső levelekre kiterjedő rágás később a fejes és a kelkáposzta, illetve a karfiol belsejére húzódik át, ettől pedig piacképtelenné válik a termés. A bagolylepkehernyókkal ellentétben a káposztalepke hernyói csak a külső leveleket rágják, ezért sokkal egyszerűbb az ellenük való védekezés. Sajnos az idei meztelencsiga-invázió most főként a káposztaféléket érinti, ezért minden eszközzel meg kell akadályozni a kártételt, mert a hűvösebb idő közeledtével befészkelik magukat a káposzta levelei közé.

Még tart a zöld vándorpoloskák aktív károsítása. A kertekben minden érőfélben levő zöldségfélét fölkeresnek, és a szívogatásuk nyomán jelentkező foltok komoly gazdasági kárt okoznak. A védettebb helyekre már megkezdődik vándorlásuk, ezért tartsuk zárva az ajtókat, ablakokat.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.novenyvedelem.nak.hu és a www.magyarnovenyorvos.hu honlapokat.

Forrás: Kertészet és Szőlészet