0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Honvédelem és agrárkutatás

Stratégiai partnerségi megállapodás a Honvédelmi Minisztérium és a Szent István Egyetem között. A megállapodásban vállalt célok megvalósítása érdekében az aláírók együttműködnek és elősegítik a szakmai konzultációkat, a toborzási, az oktatási tapasztalatok, ismeretek és az új kutatási eredmények egymással történő megosztását.

Igazi mérföldkőnek számít a Honvédelmi Minisztérium és a Szent István Egyetem közötti stratégiai együttműködési megállapodás, amelyet a felek a pénteken írtak alá a felsőoktatási intézmény gödöllői székhelyén. Az esemény a kormányzat és a felsőoktatás szempontjából kiemelkedő jelentőségű, hiszen a honvédelmi tárca és a jövőben Közép-Európa egyik meghatározó agrárprofilú egyeteme adja össze a tudását, többek között az oktatás, kutatás, továbbképzések, fejlesztések, toborzás és az önkéntes tartalékos szolgálat területén.

Az együttműködési megállapodást Szabó István honvédelmi ügyekért felelős államtitkár, Dr. Tőzsér János, a Szent István Egyetem (SZIE) rektora és Magyar Ferenc, a SZIE kancellárja látta el kézjegyével.

A megállapodásban vállalt célok megvalósítása érdekében az aláírók együttműködnek és elősegítik a szakmai konzultációkat,

a toborzási, az oktatási tapasztalatok, ismeretek és az új kutatási eredmények egymással történő megosztását, valamint felkérés esetén kölcsönösen részt vesznek egymás kutatásaiban.

Dr. Tőzsér János rektor a rendezvényen elmondta, hogy a Szent István Egyetem mind a felsőoktatás, mind a tudomány területén minőségi szolgáltatásokat nyújt, a jelenlegi kutatás-fejlesztési projektek rendkívül magas hozzáadott értékkel bírnak, amelyek hozzájárulnak többek között a honvédséghez kapcsolódó élelmiszerbiztonsági, mikrobiológiai és műszaki fejlesztésekhez. A Szent István Egyetem országos és Kárpát-medencei jelentősége kiemelkedő, s a Honvédelmi Minisztériummal való együttműködési területek összehangolása, fejlesztése hozzájárul az intézmény versenyképességének növeléséhez, különösen a társadalmi és területi kohézió erősítése területén.

Szabó István államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy az Egyetemmel most megkötésre került együttműködési megállapodása fontos része annak a törekvésnek, hogy a Magyar Honvédség társadalmi elismertsége, támogatása tovább fejlődjön, növekedjen. Ehhez mindenekelőtt ismereteket kell nyújtanunk a Honvédségről, a honvédelemről, a hazánkat fenyegető veszélyekről.

A tárca törekvése az, hogy a Honvédség egyrészt vonzó munkahely legyen,

de ennél talán fontosabb, hogy egy olyan szervezetként tekintsenek rá, ahol a hazánkért, a hazánk biztonságáért tenni akaró polgárok egyenruhában, egységesen, szervezetten dolgoznak, ahogy a katonák mondják: szolgálnak. Ezen együttműködés e célok eléréséért született, elsősorban a tájékoztatással, az ismeretszerzés lehetőségének megteremtésével, a honvédelem rendszerébe belépni kívánók segítésével. Az egyre fejlődő Honvédség tiszti utánpótlásának biztosítása alapvető érdek, melynek fontos csatornáját nyithatja meg az aláírt szerződés.

Magyar Ferenc kancellár kiemelte, hogy a Szent István Egyetem és a Honvédelmi Minisztérium immár több mint 10 éve állnak egymással eredményes partneri viszonyban, a jelenlegi megállapodással azonban még szorosabb és hatékonyabb együttműködés alakulhat ki.

Forrás: SZIE közlemény