0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Legyen minden nap, mézes nap – őszi mézfogyasztási kampány

Kampány indul a belföldi mézfogyasztás ösztönzésére, ami az évente megtermelt 20 ezer tonnából jelenleg csupán 7 ezer tonna, egy főre számítva mintegy 70 dekagramm. A mézfogyasztást ösztönző kampány december elejéig tart az Agrárminisztérium (AM), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrármarketing Centrum (AMC) együttműködésében.

– Remek a pulpitus – kezdte mondandóját Dr. Nagy István agrárminiszter az őszi mézfogyasztási kampány sajtótájékoztatóján, Budapesten, a Mezőgazdasági Múzeumban. A négy előadó, a kampány négy szerveztének képviselője – Agrárminisztérium, NAK, AMC, OMME – ugyanis négy rakodókaptár mögött állott.

– Méheink telelőben, az idei kiváló magyar méz raktárainkban, most már rajtunk magyar fogyasztókon a sor.

Ugyan méhészeti nagyhatalomként tartjuk magunkat számon, ám sajnos nem vagyunk mézfogyasztó nagyhatalom, ezért is a mostani kampány. Azon dolgozunk, hogy tovább emelkedjen a jelenleg lakosonként 70-80 dekás évi mézfogyasztás, a nemzetközi piacokon pedig szűnjön meg a jobb sorsra érdemes magyar méz „javító méz” lenni – zárta értékelését a miniszter.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetője arról beszélt, hogy nem csak elhúzzák a mézesmadzagot a mézkedvelők előtt, hanem lehetőséget teremtenek kedvenc mézfajtáik kiválasztásárára is. Az őszi méz promóció elemeiről szólva kifejtette: két hónapon át rendezvényekkel, rádiókampánnyal és közösségi média megjelenésekkel hívják fel a figyelmet a méz sokféleségére és a mézfajták fogyasztásának egészségre gyakorolt, jótékony hatásaira. A tervek szerint november 16-án országszerte megtartják a már hagyományos óvodai-iskolai mézes reggeliket.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke, Bross Péter először a főszereplőket, a méheket köszöntötte, rámutatva a teremben elhelyezett üvegkaptárra, majd annak hűtésekor mikrofonnal is érzékeltette a méhek zsongását. Tájékoztatta a sajtó megjelent képviselőit a méhek legfőbb hasznáról a növények megporzásáról:

„minden harmadik falat ételt nekik köszönhetünk!”

Söjtörtől Baján át Jászberényig 12 mézlovagrend jelent meg a Vajdahunyad várban, amelyeknek tagjai kávéba, teába tölthető kicsiny mézadagokat nyújtottak át a járókelőknek.

Egyébiránt, ha mindenki egy teáskanálnyi mézet fogyasztana naponta, akkor a mind a 25 ezer tonnás hazai méztermés itthon fogyna el

– fejtegette eszmefuttatásában Bross Péter.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, Győrffy Balázs a kamara és a méhészek kapcsolatáról szólt, hiszen mind a húszezernyi méhész kamarai tag is egyben. A méz világkereskedelmében hazánk öt százalékkal részesül, ami Magyarország méreteihez képest hatalmas arány, méz nagyhatalmi helyzetünk fényes bizonyítéka.

Felszólalt Lesti Kitti mézkirálynő is, aki szerint a mézfogyasztás megkedveltetésében kulcsszerep jut a gyermekek meseszerű megszólításának. A „legyen mindenkinek mézes napja”, szlogennel köszönt el a hallgatóságtól.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság