0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Úszó napelemekkel teszik hatékonyabbá a brit vízkezelő üzemet

Vízen úszó napelemekkel, 100%-ban megújuló energiaforrásból működtetnének egy nagy-britanniai vízkezelő üzemet 2019-től. A szakemberek szerint a beruházás gazdaságosabbá és fenntarthatóbbá tenné a vízkezelési eljárást is.

Egy nagy-britanniai vízgazdálkodási társaság, az United Utilities a héten kezdte el építtetni speciális napelem rendszerét, amely a lancashire-i tározó felszínén úszik majd. A beruházás eredményeképpen az itt működő vízkezelő üzem működése jövő esztendőtől kezdődően 100%-ban megújuló energiaforrás által lesz biztosítva. A vállalat azt szeretné, ha a vízen úszó rendszerük által termelt napenergia teljes egészét a megyei vízkezelő művek hasznosítaná, ahelyett, hogy abból az országos hálózatba „exportálnának”.

A 3520 napelemből álló, futballpálya nagyságú berendezés 1 megawatt kapacitással rendelkezik majd – az építkezés várhatóan nyolc hetet vesz igénybe.

„A megújuló energiaforrások használata nemcsak a környezet, hanem az üzlet számára is jót tesz” – nyilatkozta Richard Waggitt, az United Utilities megújuló energiaforrásokra specializálódott vezetője. A szakember szerint a beruházás függetlenítheti a vállalatot az ingadozó energiapiactól, így lehetővé teszi, hogy előre meghatározzák saját költségeik, illetve ügyfeleik kiadásainak mértékét.

A vállalat számára egyébként nem ismeretlen ezeknek a rendszereknek a működése, hiszen 2016-ban a szintén nagy-britanniai Godley víztározóra építettek már egy hasonló, vízi napenergia-gazdaságot. Mindkét létesítmény tutajszerűen úsztatott, egymással összekötött, lehorgonyzott napelemekkel van felszerelve, amelyek alkalmazkodnak a vízszint ingadozásához.

A United Utilities tapasztalatai szerint

ezzel a technológiával a tározókban élő algák szaporulata is csökkenthető, hiszen a napelemes tömbök elzárják előlük a fényt. Mindez pedig azt eredményezi, hogy a vízkezelés kevesebb energia, illetve vegyszer felhasználását igényli.

A vízi napenergia gazdaságok algákra és vízminőségre gyakorolt hatásait a vállalat a Lancasteri Egyetem kutatóival együttműködve rendszeresen vizsgálja.

E rendszereken kívül az United Utilities negyven földi szolár rendszerrel is rendelkezik az Egyesült Királyság északnyugati régiójában, s további huszonkettő önellátó naperőművet tervez építtetni az elkövetkezendő két évben. A cég egyébként nemrégiben közzé tette, hogy egy mesterséges intelligencián alapuló, speciális energia-rugalmassági platformjukkal 10%-kal tudják csökkenteni az éves villamosenergia-fogyasztást.

Forrás: www.edie.net