0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Csóka György: Vegytiszta horror

Egy fotós, egy kép, egy történet sorozatunk következő részében egy igazi csodabogarat, Csóka György erdőmérnököt mutatjuk be, aki entomológus és emellett mániákus rovarfotós.

„Az erdei rovarok megjelenésükben, életmódjukban és egymás közötti ökológiai kapcsolataik vonatkozásában is elképesztően változatosak. Sajátos életmódú, ökológiai szempontból kiemelkedő jelentőségű csoportjuk a parazitoidoké. Ezek lárvái a gazdaállatuk (általában rovarok, pókok) testén/testében fejlődnek, és belülről felélve általában el is pusztítják azt.

Tulajdonképpen a parazitoidok az ötletadói számos horrortörténetnek, köztük a klasszikus Nyolcadik utas a halál című filmnek is.

A képen egy Amphipyra bagolylepke hernyója, illetve a testén kifejlődött mintegy kéttucat gyilkosfürkész bábja látható. A bábokból kikelő apró darazsak nőstényei újabb hernyókat kutatnak fel, és azok testére rakják le petéiket. Utódaik már ezen a másik gazdaállaton (egyben áldozaton) fejlődnek majd ki.

Lehet, hogy ez az életforma első hallásra nem kelt túl sok szimpátiát, de erdővédelmi szempontból óriási a jelentősége, hiszen a parazitoidok meghatározó szerepet játszanak számos kártevőnek tartott rovarfaj, például a lepkehernyók népességének szabályozásában.”

Csóka György erdőmérnök, entomológus, a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet Erdővédelmi Osztályának vezetője, egyben mániákus rovarfotós. Azon szerencsések közé tartozik, akiknek munkája és szenvedélye nagy mértékben átfedi egymást.

Fotóin elsősorban a rovarvilág sokféleségét, a rovarok viselkedését és a velük kapcsolatos ökológiai jelenségeket igyekszik úgy bemutatni, hogy azok a szakemberek, de a természetkedvelő, laikus érdeklődők számára is érdekesek, és egyben tanulságosak legyenek.

Több fényképes, terepi zsebkönyv szerzője és fotósa.

Forrás: A Mi Erdőnk