0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Év végéig lehet bejelenteni az engedély nélküli gyümölcsültetvényeket

Ez év végéig szankciómentesen jelenthetik be a gazdák az engedély nélkül telepített gyümölcsültetvényeiket. A december 31-ei határidő elmulasztása akár 20-50 ezer forintig terjedő bírsággal is járhat – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Az év elejétől megváltoztak a gyümölcsültetvények telepítésének engedélyezésére, illetve a már meglévő ültetvények nyilvántartására vonatkozó előírások.

Január elsejétől a törvény előírja a gyümölcsültetvény-kataszter vezetését, amelynek felállításához a 2018. január 1. előtt telepített ültetvényeket is nyilvántartásba kell venni, így az azokat használóknak is adatot kell szolgáltatniuk.

A nyilvántartási kötelezettség a 2500 négyzetmétert meghaladó gyümölcsültetvényekre vonatkozik. Az adatlapnak tartalmaznia kell a földhasználó adatait, beleértve a Magyar Államkincstár (MÁK) ügyfél-nyilvántartási számát, az ültetvény jellemzőire vonatkozó adatokat és az adatok valóságnak való megfeleléséről szóló nyilatkozatot. A bejelentések valóságtartalmát az illetékes telepítési hatóság ellenőrizheti.

Az adatlapot természetes személyek papír alapon is benyújthatják, postai úton a megyeszékhely szerinti járási hivataloknak címezve, vagy e-papíron elektronikus úton, míg a gazdálkodó szervezetek cégkapun, az egyéni vállalkozók ügyfélkapun, elektronikus úton kötelesek eleget tenni az adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Az elektronikus felület a https://epapir.gov.hu/ címen érhető el – közölte a NAK.

Forrás: NAK