0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 17.

„Szúrós” egér Egyiptomból

Az egyiptomi tüskésegerek, e hosszúfülű cincogók jól haladnak a háziasodás útján, ugyanis ma már több milliót tartanak belőlük a világ számos országában, így a vadas szín mellett – melynél a hát szürkés-, ill. világosbarna, a test alsó része fehér – megjelent az aguti és a krémszínű, de ismeretesek immár fehér pettyes egyedek is.

Ezeknek a 7-10 centiméter testhosszú és 40-70 grammos bájos kis állatoknak 5-10 centis farkán a sünéhez hasonló tüskék találhatók, melyek minden bizonnyal azért alakultak ki, hogy utolsó esélyt adjanak a ragadozók karmából való szabadulásra. Rendkívül jó ugrók, villámgyorsan tudnak futni, így befogásuk igazi mestermunkát igényel. Mivel az utóbbi idők egyik legdivatosabb terráriumi kisemlőse, így ezt könnyen megtapasztalhatják azok, akik tartására vállalkoznak.

Az egyiptomi tüskésegér könnyen szelídülő, kedves állat, s mivel csoportban érzi jól magát, semmiképpen se tartsuk magányosan.

Legjobb, ha két fiatal nőstényt és két fiatal hímet szerzünk be, ügyelve arra, hogy ne legyenek egymással rokonságban. Ha nem akarjuk őket szaporítani, akkor azonos nemű fiatalokból vásároljunk egy csapatnyit.

A tudomány számára először a fáraók földjén írták le, de mára bebizonyosodott, hogy Észak-Afrika mellett a Közel-Kelet jelentős területeit is benépesíti.

Elterjedési területein igen gyakori, a kietlen sivatagokban, félsivatagokban éppúgy megtalálhatók, mint falvakban, városokban.

A tüskésegereknek egy másik faja, a nílusi is egyre terjed, bár közel sem olyan gyakori még, mint egyiptomi rokona.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság