0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kezdődik az ellési szezon a szürkemarháknál

A kellemes őszi időjárás még a nyári hangulatot idézi a Körös-Maros Nemzeti Parkban, ám az egyre hidegebb hajnalok, a rövidülő nappalok és a puszták felett mind gyakrabban feltűnő libahangos „V” alakok a tél közeledtét jelzik. November elején fontos időszak jön el a magyar szürkemarháknál is, hiszen ekkor jönnek világra az első borjak.

A legeltetés befejeztével behajtásra kerültek a nemzeti park területén legelő gulyák Montág-pusztán, Kardoskúton és Dévaványán is. Utóbbi helyszínen az üszők, tinók, ökrök teleltetése zajlik. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói-telepén és a Montág-pusztai Állattartó Telepén pedig ilyenkor kezdődik a szürkemarhák március elejéig tartó ellési szezonja.

A magyar szürkemarhák könnyen ellők és természetes úton hozzák világra borjaikat. Az ellések zöme éjszaka és hajnalban, illetve a kora reggeli órákban zajlik.

Az újszülött borjú életerős, életképessége már az első pillanatokban szembetűnik.

Az egészséges borjú mihelyt talpra áll, azonnal keresi anyja tőgyét és szopni kezd. Első tápláléka az ún. föcstej (kolosztrum), amely magasabb fehérje és zsírtartalmú és vitaminokban, ásványi anyagokban is gazdagabb. Legnagyobb szerepe pedig a borjú egészsége szempontjából van, hiszen nélkülözhetetlen ellenanyagokat tartalmaz.

Forrás: kmnp.nemzetipark.gov.hu