A szervezők – a Szatymazi Gazdakör, Szatymaz önkormányzata, a NAIK ZÖKO Szegedi Kutató Állomás, valamit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Szervezete
Dr. Somogyi Norbert IPA-projektvezető megnyitóbeszéde után (a projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az IPA pályázat – Magyarország–Szerbia határon átnyúló együttműködési program – keretében valósul meg) elsőként dr. Horváth Lajos, a Növényi Diverzitás Központ Szántóföldi növények osztályának vezetője tart előadást alternatív maghüvelyesek termesztésbe vonásának lehetőségeiről. Ezután dr. Kókai Zoltántól, a Szent István Egyetem egyetemi docensétől a fűszerpaprika-őrlemények lehetséges minőségi hibáiról és ezek kiváltó okairól hallhatnak az érdeklődők, majd dr. Tar Melinda, a NAIK NÖKO osztályvezetője a hüvelyes növényekkel folyatott öthalmi kísérletek tapasztalatairól számol be; Bráj Róbert, a NAIK ZÖKO szegedi kutatóállomás-vezetője pedig a fűszerpaprika-nemesítés jövőbeni célkitűzéseit vázolja.
A 11.30-kor kezdődő kávészünet alatt édesburgonyából készült ételeket lehet kóstolni, majd kötetlen szakmai foglalkozással folytatódik a nap.
Érdekesnek ígérkezik a jelleghibás fűszerpaprika-őrlemények érzékszervi bírálata,
de részt lehet venni búzaliszt-helyettesítő anyagokkal (elsősorban alternatív gabonákból, cirokból, maghüvelyesekből és édesburgonyából készült lisztekkel) készített termékek bemutatásán és érzékszervi bírálatán is.
A rendezvényhez kapcsolódó paprika- és borbírálat az idén is zártkörű, 10.00-kor kezdőik a művelődési ház kistermében.