0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

AM: több stratégiai terület kívánja meg a kormányzat és az erdészek együttműködését

Több stratégiai kérdés is megkívánja a kormányzat és az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) közötti szoros együttműködést, ilyen például az erdész szakma presztízsének növelése, az erdészeti oktatás fejlesztése, vagy a szakképzett emberi-erőforrás biztosítása.

További összefogásra van szükség a jogszabályi környezet véglegesítésében, a vidékfejlesztés szakterületeit illető feladatokban, valamint a társadalmi kommunikációban – mondta Bitay Márton Örs, az Agrárminisztérium (AM) földügyekért felelős államtitkára szerdán, az OEE küldöttgyűlésén Budapesten.

Hozzátette, hogy az OEE az agrárium legrégibb és legnagyobb társadalmi szervezete, közhasznú tevékenysége másfél évszázada meghatározza az ágazatot, a mintegy 4500 erdészeti szakember közel 80 százaléka egyesületi tag is.

Bitay Márton Örs kiemelte, hogy a trianoni békeszerződés legnagyobb vesztese az erdészeti ágazat volt, Magyarország a történelmi erdőterületének 84 százalékát veszítette el akkor.

Az erdészeknek köszönhetően azóta a magyar erdők kiterjedése megduplázódott, jelenleg Magyarország termőterületének a negyede erdő, a szántó után a második legnagyobb művelési ág.

Hangsúlyozta, hogy a magyar erdővagyon az alaptörvényben rögzített nemzeti kincs.

Szólt arról is, hogy a változó világban az erdők szerepe minden tekintetben felértékelődik. A magyar erdők ökológiai és gazdasági értékének fenntartása, gyarapítása az erdészek nemes hivatása, ezért az egyesület és a tárca közti kiváló kapcsolatot tovább lehet mélyíteni – közölte.

Bitay Márton Örs szerint az együttműködés látványos sikereket mutat fel a nemzetpolitika megvalósításában is, hiszen példaértékű az OEE teljesítménye a Kárpát-medencei szintű összefogásban: például az Erdészeti Lapok határon túli terjesztésében, valamint az erdélyi, a felvidéki és a kárpátaljai helyi csoportok létrehozásában.

A partnerség eddigi eredményeire jó példa az erdőtörvény megújítása is, a korszerűsítés kiegyensúlyozottabbá tette a szabályozást és nagyobb mozgásteret ad a fenntartható gazdálkodásnak – tette hozzá az államtitkár.

Kitért arra is, hogy az erdőgazdasági cégcsoport kiváló teljesítményt produkál az erdővagyon gyarapításában, a természetkezelő erdőgazdálkodásban, a turisztikai szolgáltatásokban és a környezeti nevelésben. Példamutató partner a vidékfejlesztésben és a szociális tűzifa programban – fejtette ki.

Forrás: MTI