0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A Mikulással érkezhet El Niño is

A jelenlegi előrejelzések alapján a Meteorológiai Világszervezet (WMO) 75-80 százalékos esélyt lát arra, hogy egy gyenge El Niño hatás jöjjön létre három hónapon belül.

Ahogy korábban is írtunk róla, az év végére várják a tudósok a Déli Oszcillációt, azaz El Niñót. Ez egy természetes jelenség, aminek hatására a Csendes-óceán hőmérséklete megváltozik, és nagyban befolyásolja az időjárási mintázatokat szerte a világon.

Ha bekövetkezik, akkor Dél-Amerikában áradások, míg Afrikában és Ázsiában szárazság várható. Ennek a jelenségnek köszönhetően hőmérsékleti rekordok is dőlhetnek a csendes-óceáni térségben felszabaduló hő hatására.

A WMO adatai szerint a tengerek felszíni hőmérséklete a Csendes-óceán közép-keleti, trópusi részén már október óta egy gyenge El Niñóhoz elegendő szinten van.

A légkör azonban még nem reagált a tengerek feláramlásából származó extra hőre.

A tudósok már idén májusban megjósolták az eseményt, azóta pedig egyre nő a valószínűsége.

Az Ausztrál Meteorológiai Hivatal számításai szerint El Niño decemberben érkezik, az amerikai előrejelzések szerint azonban 90 százalékos eséllyel januárban.

A WMO modelljei szerint egy teljesen kifejlődött El Niño 75-80 százalék eséllyel December és Február között alakul majd ki.

Jelenleg a WMO előrejelzése szerint az esemény erőssége valahol a meleg-semleges állapot és a közepes erősség között lesz, aminek eredményeképpen az óceán felszíni hőmérséklete átlagosan 0,8 és 1,8 Celsius fok között fog tetőzni.

Egy erős El Niño kialakulásának lehetősége egyelőre igen csekély.

„Az előrejelzett esemény nem lesz olyan erős, mint az 2015-2016-os, ami a világ különböző pontjain szélsőséges aszályokhoz, áradásokhoz és korallpusztuláshoz vezetett” mondta Maxx Dilley, a WMO klimatikus előrejelzésekért és alkalmazkodásért felelős részlegének igazgatója.

„Még így is erőteljesen befolyásolhatja a hőmérsékleti- és csapadék mintázatokat számos régióban, aminek hatása érezhető lesz a mezőgazdasági és élelmiszerbiztonsági ágazatokban, valamint a vízgazdálkodásban és a közegészségügyben is, mindez pedig hozzáadódva a hosszú távú klímaváltozáshoz 2019-re óriási löketet adhat a globális hőmérséklet emelkedéséhez”

– tette hozzá.

Az élelmiszerbiztonság tekintetében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) részletes jelentést tett közzé azokról az országokról, amelyekben élelmiszerhiány várható a jelenség hatására. A legveszélyeztetettebb régiók Dél-Afrika, Afrika szarva (Északkelet-Afrika), a csendes-óceáni térség és Latin-Amerika.

Forrás: BBC