0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az ezerarcú PET-palack

A kiürült és kidobott PET-palackok gyorsan feltöltik a hulladéklerakókat, és biológiai lebomlásuk több mint 400 év. Ugyanakkor hálás anyagok az újrahasznosításhoz. Művészek, tervezők és ékszerészek érdeklődését is gyakran felkelti. Nem csoda, hiszen könnyen hozzáférhető, olcsó és ellenáll a károsodásnak, és ránézésre olyan, mint az üveg.

 

Semmi akadálya a hogy egy teraszt függőleges PET palack kerttel vegyünk körbe. Ehhez a kivitelhez jó néhány üres flakonra lesz szükségünk.

Egyszerű ötlet a mini üvegházak készítésére, a hidegre érzékeny növények számára. A védendő példányok számára levágjuk a a palack alját, és így fedjük le. Az ilyen védőburkolatok az ablakpárkányon is remekül működnek a magvak csíráztatásakor.

Ehhez a telepítéshez az egész flakont felhasználjuk. Félbevágjuk, az alsó rész víztartályként, míg a felső virágcserépként funkcionál. A zárókupakon szükség lesz egy lyukra amin keresztül a víz felszívódhat a föld kiszáradása előtt.

Hirtelen szükség van egy virágcserépre? Palackból azonnal készíthetünk egyet. Eltávolítjuk a címkét és a tetejét, majd behelyezzük a virágföldet a növényekkel.

Egyszerű módja a hagyma ültetésének. Egy 5 literes palackba tegyünk rétegesen virágföldet és hagymafejeket a flakon kilyukasztott fala mellé. A szükséges vízmennyiséget a palack tetején pótolhatjuk.

Madáretető. Az üres és kupak nélküli palackot megtöltjük magvakkal, és fejjel lefelé fordítva egy doboz felé helyezzük.

Egy kis és egy nagy ásványvizes palack kombinációjával szabályos ételbárt készíthetünk a madarak számára.

Az üdítős flakonok nagyszerű építőanyagok. Üvegházat készíthetünk belőlük, ahol a palackok falát faszerkezethez rögzítjük ragaszással, vagy kötözéssel. Sikeresen helyettesítik a melegházakban használt fóliát illetve üveglapokat. Nagy fényáteresztő és hő visszatartó képességűek.

Egyszerű, de nagyszerű ötlet a félbe vágott palack, melynek az alsó része a víztároló, a fölső pedig a növény a virágfölddel.

 

Ha a kertben lévő talaj nem túl termékeny, ültetvényt hozhatunk létre a képen látható módon.

 

Egynémely növénynek több hőre van szüksége a növekedéshez, mint a többinek. Számukra mini üvegházat készíthetünk a flakon tetejéből.

 

Ez az „automatikus” madáretető egy flakonból és két fakanálból készült.

Ha nagy ablak, vagy üvegezett felületünk van, és nincs ötletünk a kihasználására, akkor készítsünk függőkertet palackokból.  

 

Ezermesterek akár ilyen melegházat is készíthetnek. A munka türelmet igényel, de a befektetett energia busásan megtérül.

Kerti öntöző a lehető legegyszerűbb kivitelben.

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: ladnydom.pl