0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Csonthéjba zárt egészség

Ki ne szeretne karcsú alakot, szép és egészséges hajat, selymes tapintású, rugalmas bőrt és friss memóriát? A csipszek, édességek és egyéb „rágcsák” helyett fogyasszanak dióféléket és olajos magvakat. Hogy melyek felelnek meg a legjobban a fent vázolt céloknak?

Mandula

A mandulafa termése a világ összes olajos magvai közül az egyik legrégebbi és legismertebb. Rendkívül nagy mennyiségű E-vitamint tartalmaz. Ez a vitamin játszik fontos szerepet öregedési folyamat késleltetésében. A sok B2-vitamint fontos a nyálkahártya és a bőr számára, B3 vitamint, más néven niacint és kalciumot is tartalmaz.

A legtöbb antioxidáns a hártyájában van, így jobb, ha hámozatlan mandulát fogyasztunk.

Dió

A dió igazi vitaminbomba. A- és E-vitaminban gazdag, többféle B-vitamin is van a dióban, így például a tiamin, amely ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést.

A telítetlen zsírsavaknak köszönhetően serkenti az agyműködést, növeli a koncentráció készséget.

Bár a dió kalóriatartalma rendkívül magas, az étvágyat gyorsan elnyomva segít a kilók elleni küzdelemben.

Fenyőmag

Az ősembertől kezdve a római légionáriusokon át napjainkig fogyasztják szerte a világon. Viszonylag magas árát a tobozából való eltávolításának a körülményessége indokolja. Ez az aprócska mag tele van antioxidánsokkal, és elképesztő mennyiségű E-vitamint tartalmaz, ami segít megszabadulni a szervezetben lerakódott salakanyagoktól. A fenyőmagnak magas a kalcium- és a magnéziumtartalma is, utóbbi pedig szintén elősegíti az anyagcsere-folyamatok beindulását. De nem nélkülözi az A-, a B1-, és a B2-vitamint sem.

Jó hatással van a vérnyomásra, ezáltal segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, így cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása.

Gazdag fehérjékben és egy egyébként igen ritka szerkezetű, többszörösen telítetlen zsírsavban, a pinolénsavban. Ennek köszönhetően elősegíti az izomépítést, és beindítja a fogyást, miközben garantálja a jóllakottság érzését. A fenyőmag továbbá gazdag cinkben, mely fontos szerepet játszik a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát-anyagcserében, de magnéziumban és káliumban is bővelkedik.

 Pekándió

Koleszterinben szegény, viszont gazdag folsavban. Található még benne kalcium, foszfor, vas, cink, kálium valamint A, B-1, B-2, B-3, B-6, C- és E-vitamin is. Ajánlott a fogyasztása mindenki számára. Magas folsavtartalma miatt kismamáknak is ajánlott!

Paradió (brazildió)

Kiemelkedő a szeléntartalma, ami számos idegi működéshez szükséges.

Hangulatjavító, szellemi teljesítményt fokozó hatása is ismert.

Nagy százalékban tartalmaz egészséges, telítetlen zsírsavakat. Viszonylag sok, kalciumot káliumot, magnéziumot, vasat, foszfort tartalmaz.

Pisztácia

A pisztácia arginin tartalma segíti a szervezet anyagcseréjét. Kutatások szerint a pisztácia 10%-al csökkenti a stressz okozta magas vérnyomást.. ezt tulajdonítják  az egyik legfontosabb jótékony hatásának. Valamint csökkenti a vérben lévő koleszterin szintet. A koleszterin a fő bűnös a legtöbb szív rendellenesség kialakulásában.

Ajánlott naponta 50-80 grammot fogyasztani belőle, ezáltal csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának

esélyét. Emellett antioxidáns raktár, ezek az anyagok megelőzik a test sejtjeinek károsodását. A pisztáciában a következő antioxidánsok vannak jelen: A vitamin, E vitamin és lutein. Fehérjében is gazdag, mely a test felépítésében is segít.

 

Makadamdió

Az egyik legzsírosabb mag. Meglepő módon, az olajos magvakat ez teszi egészségessé. Fontos forrása a makadámdió a magnéziumnak, kalciumnak, vasnak, réznek, krómnak, mangánnak és cinknek. Csökkenti a vér triglicerid szintjét. Magas flavonoid tartalma pedig egy másik fontos tényező.

Földimogyoró

Az egyik legnagyobb előnye a benne található nagy mennyiségű rost, ami elengedhetetlen az emésztőrendszer és a belek épségének megőrzésében. Emellett az olyan rákos megbetegedések kialakulását is befolyásolja, mint a gyomor- és vastagbélrák.

A nyers földimogyoró nem mellékesen a depresszió leküzdésében is segít, javítja az emlékezőkészséget,

valamint a cukorbetegség, bénulás, ízületi gyulladás, a vérzési rendellenességek és az autoimmun rendellenességek kialakulását is hátráltatja. A földimogyoró pörkölés után sajnos ezeket a pozitív tulajdonságait elveszíti.

Kesudió

A kesudóban lévő antioxidánsok segítenek több betegség megelőzésében. Magas kalcium tartalma a fogakat és a csontokat erősíti.

Ezenkívül jelentős a K-vitamint is tartalma, ami segíti a kalcium hatékony szívódását.

Fogyasztása a szív és a keringés egészségét is védi, mivel az antioxidánsok mellett egészséges zsírokat is tartalmaz.  Egy tanulmány szerint napi 30 gramm kesudió három nap után a vérnyomás mérhető csökkenését eredményezheti.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu