0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Csökkenteni kell az Európai Unió szójaimport-függőségét

A GMO-mentes fehérjenövény termesztés ösztönzésével kell csökkenteni az Európai Unió szójaimport-függőségét.

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács január 28-i ülésén az uniós szakminiszterek véleményt cseréltek az Európai Bizottság által javasolt Fehérje Tervről. „Magyarország továbbra is elkötelezett a GMO-mentes élelmiszerek és a GMO-mentes takarmányozás iránt. Utóbbi kapcsán kiemelten fontos cél az Unió szójaimport-függőségének csökkentése, hosszútávon pedig kiváltása. Ennek elengedhetetlen előfeltétele a GMO-mentes fehérjetermesztés megfelelő ösztönzése.” – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter.

Ahogyan arra a Bizottság által kiadott Fehérje Terv is kitér, kiemelt szerepet kaphatnak a fehérjenövényekre vonatkozó kutatási és innovációs programok.

Ezzel kapcsolatban elsősorban az új összetételű takarmányreceptúrák kifejlesztésének ösztönzése, valamint az ipari melléktermékek és a magas fehérje tartalmú szemes takarmányok piacképes elterjesztése jelenthet előrelépést.

A kutatási és innovációs programok mellett az új Közös Agrárpolitikának is támogatnia kell a fehérjenövények termesztését. Erre Magyarország megfelelő és jól bevált eszköznek tartja a termeléshez kötötten adható támogatásokat, amelyeket 2021 után is fent szeretnénk tartani.

A magyar tárcavezető kiemelte, hogy világszerte egyre nagyobb a kereslet a GMO-mentes termékek iránt. Erkölcsi kötelezettségünk biztosítani a fogyasztók számára a szabad termékválasztást.

A vásárlóknak joguk van tudni, hogy milyen alapanyagokból készült a termék, amelyet megvásárolnak.

Magyarország emiatt szorgalmazza, hogy egyértelműen jelölésre kerüljön a termékeken, ha azok GMO-mentes növényi, illetve GMO-mentes takarmánnyal etetett állatokból származnak. Ehhez elkerülhetetlen a már meglévő GMO-mentes tanúsítási rendszerek összehangolása.

Forrás: AM Sajtóiroda