0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ki húzza a Mikulás szánját a jövőben?- Komoly veszélyben a sarkvidéki rénszarvas

Az éghajlatváltozás következtében nemcsak a jegesmedve, hanem a sarkvidéki rénszarvas populáció is kihívásokkal néz szembe. A lappföldi rénszarvasoknak a klímaváltozás miatt kevesebb élelemmel kell beérniük. A tudósok aggódnak amiatt, hogy az időjárás változás negatív hatásai már most, közvetlenül érvényesülnek az állatokon. 

A finnországi Lappföldön mintegy 200 000 rénszarvas él. A hófödte tundrán 1500 gulyás megélhetése függ az állatoktól. Északon a rénszarvast a húsa, a teje és a szőrméje miatt is tenyésztik.

A finn jávorszarvas populációkat először egy francia kutató, Stephanie Lefrere tanulmányozta, még 1998-ban. Ő volt az első, aki megfigyelte a klímaváltozás fokozatos hatásait ebben a térségben.

„A Finn Meteorológiai Intézet kutatásokat indított, mely eredményeként kiderült, hogy Lettországban az átlaghőmérséklet egy és fél fokot emelkedett az elmúlt 150 év alatt.”

– mondta a francia tudós, aki a Finn Környezetvédelmi Intézet kutató munkatársa.

Lefrere hozzátette, hogy az intézet kutatásai alapján arra következtetnek, hogy a jövőben a magas légszennyezettség miatt, a tél közepén az átlaghőmérséklet négy és tíz Celsius fok közé emelkedik.

A változó időjárási viszonyok következtében a rénszarvas kevesebb ételt fogyaszt. A skóciai James Hutton Intézet 20 éves kutatási eredményei szerint a rénszarvasok kisebbek és könnyebbek lettek elmúlt évek során. A rénszarvasoknak nincs elég tápláléka, elvetélnek vagy sokkal kisebb borjaknak adnak életet.

A melegebb telek több esőt jelentenek. Matti Sarkela a Finn Rénszarvas Gulyások Egyesületének vezetője elmondta, hogy télen a legrosszabb dolog, ami történhet a klímaváltozás miatt az, hogy a hó borította földre ráesik az eső. Ez azt jelenti, hogy a rénszarvasok tápláléka megfagy. A jégen keresztül pedig az állatok nem tudják kiásni a zúzmót a földből.

Egy nemrég közölt amerikai jelentés szerint a sarki tundra egyes rénszarvas populációja az elmúlt 20 évben a felére csökkent.

Azonban nemcsak a klímaváltozás veszélyezteti a rénszarvasokat. Hivatalos adatok azt mutatják, hogy legalább 5000 rénszarvas esik áldozatául a ragadozó állatoknak, többek között rozsomákoknak, hiúzoknak.

Annak érdekében, hogy a gulyások minél több állatot meg tudjanak menteni, és nyomon tudják őket követni, internet kapcsolattal rendelkező rádiós nyakörvet tesznek a rénszarvasok nyakába.

Forrás: www.livingit.euronews.com