0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A tavaszias idő megzavarja a növényeket

A túl korán érkező enyhe idő bár jól esik az embernek, de a tavaszi fagykárok esélyét jelentősen növeli. Az előttünk álló hét első felében sokfelé 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, mely a vegetáció egy részét már megindíthatja. A tartósabban ködös területeken ezzel szemben nem melegszik föl ennyire a levegő, nyugalomban marad a vegetáció.

A hét második felében átmeneti, de komoly lehűlés várható, így azok a részek járnak jobban, ahol marad a nyugalmi állapot. Ha visszaemlékszünk a tavalyi évre, amikor a Dunántúlon a nagyon enyhe februárban a hónap végére már megindult a nedvkeringés egyes kultúráknál, majd kemény fagyok jöttek, így

pillanatok alatt megsemmisült a kajszi, az őszibarack és a mandula termés is. Északkeleten, ahol ködösebb, hűvösebb idő volt, nem keletkezett ilyen kár.

Az elmúlt hét esős idővel indult, hétfőn az ország nagyobb részén általában 1 és 5 mm közötti csapadék hullott, de délen 5-10 mm, a Dunántúl déli felén pedig 10-15 mm. A hét további részén csapadék már nem fordult elő az országban és a hét nagyobb részében bőven volt napos idő is. Erősödött a nappali hőingás: éjszakánként országszerte jellemzően gyengén fagyott, majd napközben előbb 5-10 Celsius fokig melegedett a levegő, majd inkább már 10 fok körül alakultak a maximumok. Vasárnap ugyanakkor már tartósabb ködfoltok is megjelentek.

A talaj felszíne éjszaka többször megfagyott, nappal kiengedett, így az napközben sáros volt. A gyakori megfagyás, kiengedés miatt a talajfelszín így tél végén megemelkedik, mely az őszi vetések gyökereinek megszakadását okozhatja.

Ez a jelenség ugyanakkor a talaj fokozatos szikkadását, száradását is előidézi. A talajnak ma reggelre is csak a felszíne fagyott meg, mélyebben nincsen fagy, 5 cm-es mélységben többnyire 1-3 Celsius fok a hőmérséklet.

Mi várható a héten?

Az előttünk álló hét első napjaiban még anticiklon alakítja időjárásunkat, így folytatódik a fátyolfelhős, de többnyire napos, száraz idő, a nap első felében helyenként sűrű köddel. Az éjszakák csak a magasabban fekvő területeken fagymentesek, de nappal a ködös tájak kivételével hamar melegszik 10 fok fölé a levegő. A hét közepén változékonyabb időre van kilátás, csütörtökön a nap második felében sokfelé, pénteken már csak helyenként esővel. Összességében 1 és 5 mm közötti csapadék valószínű.

Pénteken északkelet felől erős, néhol viharos széllel hideg légtömegek érkeznek fölénk, így a hétvégén hajnalonként erős lehűlésre, -5 fok alatti hőmérsékletekre lehet számítani, és nappal sem melegszik +5 fok fölé a levegő a napsütés ellenére sem.

Aztán a jövő héten újra melegszik a levegő, de valószínűleg alapvetően száraz marad az idő.

Csapadékra pedig továbbra is szükség lenne, mert bár az őszi nagy hiány után már sok pótlódott a talajban, de nagy területeken még mindig jelentős (60-90 mm) mennyiségre lenne szükség. A folytatásban várható nagyrészt száraz időben fokozatosan nő a száraz fű és bozóttüzek esélye. De ha a talaj felszíne kiszárad, akkor a szeles időben porviharok is előfordulhatnak majd, melyek a talaj felső rétegét elhordják, majd gödrökben, akadályok mögötti szélárnyékban pedig felhalmozzák.

A nappalok rohamosan hosszabbodnak, a következő egy hét során összességében 23 percet.

Forrás: OMSZ