0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Virágba borult a csáfordi tőzikés erdő

A kedvező időjárásnak köszönhetően az idén már február végétől érdemes kilátogatni az ország egyetlen összefüggő tőzikés erdejébe, a Fertő-Hanság Nemzeti Park által kezelt, védett csáfordjánosfai tőzikésbe. A Vas és Győr-Moson Sopron megye határán fekvő település határában jól jelzett tanösvényen járhatjuk végig a Répce-folyó árterében kialakult természeti csodát.

Február végtől nagyjából egy hónapon át 4-5 millió tőzike alkot összefüggő virágszőnyeget A több mint 21 hektáros erdő az 1800 években Simon Elemér, Sopron vármegye főispánja tulajdonában volt. Az erdőben ma is megcsodálható 200-300 éves tölgyfákat családtagjairól nevezték el Atala-, Tibor-, Ödön-fának, amit tábla jelöl. Az erdő faállománya nagyon változatos. Vadregényessé teszik a helyet a kidőlt, korhadt fák, amelyek sok-sok védett rovarnak, emlősnek és csúszómászónak nyújtanak élet- és búvóhelyet.

A tőzike mellett sok más ártéri tavaszi virág, csillagvirág, salátaboglárka, pettyegetett tüdőfű, sárga tyúktaréj, berki szellőrózsa is él itt.

Madárvilága is igen gazdag. Felemelő érzés a hosszú tél után egy út menti farönkön megpihenve hallgatni az ébredő természet hangjait!

A csáfordi tőzikés erdőt összesen 4 kilométer hosszú, elágazó tanösvényen járhatjuk végig, a taposási kár – ami már ez idáig több tízezer tőzike pusztulását okozta – megelőzése érdekében kizárólag a kijelölt útvonalon.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park az idén szigorította a csáfordi tőzikés erdő látogatásának feltételeit. Eszerint időjárástól függetlenül a tanösvény teljes szakaszán csak gyalogosan és megfelelő lábbeliben lehet közlekedni, kerékpárral is tilos behajtani. A tanösvény nyomvonaláról letérni szigorúan tilos, a kijelölt útvonalat jól láthatóan jelzik is. Aki mégis letér, azt a vonatkozó jogszabályok alapján szigorúan büntetni fogják. A helyszínt szeles időben az ágtörések veszélye miatt nem ajánlott látogatni!

A kirándulók tájékozódását az információs táblák mellett a tőzikevirágzás idején a nemzeti park munkatársai és önkéntesek is segítik.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu