0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Egyre kevesebb a hullámos papagáj

Még néhány évtizeddel ezelőtt a hullámos papagáj szinte egyeduralkodó volt a díszállat-kereskedések madárkínálatában, mellettük csak néhány nimfapapagájt, egy-két rozellát, valamint kanárikat, japáni sirálykát és a ’80-as évektől zebrapintyet kínáltak eladásra. Az ezredforduló óta azonban lényegesen háttérbe szorult madarunk.

A hullámos papagáj igen könnyen tenyészthető faj, ami nagyfokú alkalmazkodóképességével és szaporaságával is magyarázható. Ausztráliában lényegében az egész kontinensen megtalálható a sűrű növényzetű trópusi területek kivételével.

Olyan területeket is benépesít, melyek a vörös kontinens legszárazabb vidékei, ahol akár hosszasabb szomjazást is el kell tudni viselnie.

Kísérleti körülmények között 30°C-on és 30%-os páratartalom mellett 38 napig is eléltek e madarak száraz eleségen. A száraz időszakokban a hullámos papagáj, amennyire csak teheti, minimalizálja mozgását, s ilyenkor akár hosszú órákon keresztül is mozdulatlanul elüldögél egy ágon. Amikor viszont beköszönt az esős évszak, a hullámos papagáj viselkedése is megváltozik: hajnaltól késő estig szinte megállás nélkül mozog. Nem párválasztó, hiszen gyorsan kell költéshez látnia, s

egy-egy esős évszak alatt igen sok fiatalt fel kell a pároknak felnevelniük ahhoz, hogy a száraz évszakban elhullott fajtársak hatalmas tömegét hamar pótolni tudják.

Madarunk tehát szapora s egyben igénytelen madár, így takarmányozása könnyen és viszonylag kevés költséggel megoldható. Nálunk jellemzően a vörös köles és zab 8:2 arányú keverékén tartják a madarakat, s emellett fénymagot is kapnak, melyet, mivel drága, külön edényből szokták adagolni. Ha azonban hullámos papagájunknak jobban kedvében akarunk járni, akkor még fehér- és sárga köles, valamint csumiz is szerepeljen a keverékben, már csak azért is, mert ezt állataink akár hosszútávon is több fiókával meghálálják. Zöldeledelről is gondoskodjunk, s az állati fehérjéről se feledkezzünk meg. Ha ezt betartjuk, hosszú éveken keresztül gyönyörködhetünk, sok-sok örömöt lelhetünk ebben a hazánkban ritkuló állományú díszmadárban.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu