0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Tizenöt éves az Agrya

Nagyszabású nemzetközi konferenciával ünnepelte alapításának tizenötödik évfordulóját a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) március 24-én Lajosmizsén. Az európai fiatal gazdálkodók tanácskozásának középpontjában a KAP jövője, illetve az E...

Jelentős változások előtt áll az Európai Unió agrár- és vidékpolitikája, és ez a fiatal gazdálkodók szempontjából is új korszak kezdetét jelentheti. A gazdálkodást választó fiataloktól a jövőben már nemcsak a magas színvonalú élelmiszer-előállítást várja a társadalom, hanem a mezőgazdaság összes többi, sok esetben csak nemrégiben felismert közjóléti funkciójának ellátását is – emelte ki a konferencia vendégeit köszöntve V. Németh Zsolt államtitkár. Az Agrya jubileuma mellett a szlovák és magyar nemzeti vidéki hálózatok szorosabb együttműködését szolgáló közös nyilatkozat aláírása is jelentős mérföldkő (lásd keretes anyagunkat), ami a protokoll-jelentőségén túl remélhetőleg praktikus hasznot is hoz majd a két ország vidéki térségeiben élőknek – fogalmazott V. Németh Zsolt.
A termőföldhöz, illetve a hitelhez jutás nehezíti a legnagyobb mértékben a fiatal termelők piacra jutását az EU-n belül. A helyzetet a finanszírozási és piaci bizonytalanság mellett az agráriumra jellemző alacsony jövedelmezőség is súlyosbítja – mondta előadásában Weisz Miklós, az Agrya társelnöke. Az európai gazdálkodók harmada hatvanöt év feletti és a következő években nagyon sokan mennek nyugdíjba, ami összesen 4,5 millió 65 év feletti gazdát jelent. Emellett mindössze 7 százalék a harmincöt év alatti gazdálkodók aránya, de sok tagállamban ez az arány ennél is alacsonyabb.
Ami a KAP átalakítását illeti, az eddig megismert javaslatok közül az Agrya tudomásul veszi az Európai Bizottság (EB) javaslatát, ami szerint újraszerveznék az I. pillér közvetlen kifizetéseit. A tervek szerint az alapszintű kifizetést a gazdálkodó helyzetéhez igazodó kiegészítő kifizetésekkel hangolnák össze. Egy ilyen átszervezés lehetőséget teremtene arra, hogy célzottan támogassák a generációváltást, a fiatal gazdáknak nagyobb esélyük lenne új technológiai beruházásokra. Számos tagállamban a fiatal gazdák induló támogatását nem valósítják meg a nemzeti költségvetés forráshiánya vagy az eltérő nemzeti prioritások miatt – mutatott rá Weisz Miklós. Ezért sürgeti az Agrya a döntéshozókat, hogy emeljék az induló támogatás fontosságát uniós szintre. A fiatal gazdák emellett javasolják az EB-nek, a farmgyakornoki programok aktívabb támogatását, mert ezek segítségével az egyes tagállamok ifjú gazdálkodói felbecsülhetetlen értékű külföldi munkatapasztalatokat szerezhetnének.

Forrás: