0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Vízből is megárt a sok

Akik a burgonyát nemcsak fogyasztani, hanem termeszteni is szeretik, tudják, hogy a burgonya meghálálja sz öntözést, sőt üzemi körülmények között gazdaságosan csak öntözve termeszthető.

A tavalyi év időjárására visszatekintve, csapadékból jutott bőven az ország minden szegletébe. Már az ültetés kezdete előtt is az átlagnál több csapadék hullott. Később, a kelés időszakában, május hónapban, az átlagos csapadékmennyiség duplája esett, alacsony hőmérséklettel párosulva. Emellett több olyan nap is volt, amikor viharos erejű szél tépázta, törte meg a már kikelt növények lombozatát. Sajnos, az ezt követő nyári hónapok is bővelkedtek csapadékban. Volt olyan országrészünk, ahol már június végére lehullott a szokásos évi csapadékmennyiség.

Eső esőt követett

A burgonya betakarításának időszaka, az ősz sem hozott változást, eső esőt követett, rengeteg munkát és bosszúságot okozva a termesztőknek. Összességében az átlagos csapadék közel duplája, 1200-1500 mm esett az ország túlnyomó részén. A belvíz és a sorra jelentkező kórtani problémák a „profi” nagyüzemektől kezdve egészen a házikerti termelőkig mindenkit sújtottak. A csapadékos, hűvös időjárás kedvezett a burgonyát károsító gombás betegségek kialakulásának és járványszerű terjedésének.
Legnagyobb gondot a burgonyavész, más néven fitoftóra jelentette, amely akár 50-100%-os termésveszteséget is okozott. A belvíz mellett jórészt a fitoftóra-fertőzés elhatalmasodásának köszönhető, hogy országosan az átlagosnál kevesebb étkezési burgonya termett, és az is gyengébb minőségben. Csupán azok a termelők tudták a fellépő károkat mérsékelni, akik a szakemberek tanácsait meghallgatva, szakszerűen alkalmazták az általuk ajánlott agrotechnikai és növényvédelmi technológiákat.
A burgonyavész elleni hatékony védekezés alapja a rezisztens fajta, illetve a hozzá kapcsolódó komplex, előrejelzésen alapuló növényvédelmi technológia. Valóban ellenálló fajta azonban csak kevés van forgalomban. Ilyen a keszthelyi nemesítésű White Lady és Vénusz Gold, illetve a szintén magyar Sarpo Mira. Az átlagosnál jobb ellenállósággal bír rajtuk kívül még a Hópehely, a Rioja és az Ila fajta is. Aki organikus, vagy biotermesztést kíván folytatni, azok számára szinte csak ezek a fajták javasolhatók. Minden fajtánál fontos azonban a védekezések időpontjának és az alkalmazandó szerek típusának a megválasztása.
Ellenálló fajtánál a védekezés két, maximum három kontakt hatású permetezéssel megoldható. A lombozat záródásáig, folyamatosan figyelve a burgonyanövény növekedési ütemét, fogékony fajtánál is védekezhetünk kontakt szerekkel, időjárástól függően 7-14 napos permetezési fordulókkal. A kereskedelemben több ilyen gombaölő szer van forgalomban, pl: Champion 50 WP, Bravo, Cupertine F, Cuprosan 50 WP, Cuproxat FW, Curzate R, Miltox Special, Folpan 50 WP. A kontakt szerek a csapadékkal lemosódnak a levélről, elveszítve védőhatásukat. Ezért célszerű tapadást elősegítő szereket tenni a permetlébe (pl. Nonit, Biofilm, Silweet).

Figyeljünk a szerrotációra

A lombzáródást követően a burgonyát megvédeni csupán kontakt szerekkel lehetetlen. Ajánlott az ilyen készítményeket kombinálni szisztemikus, más néven felszívódó szerekkel, vagy önmagában felszívódó szereket alkalmazni. Ilyenkor a szerrotációra, a gomba rezisztenciájának megelőzésére különösen oda kell figyelni. Figyeljünk, ne a szerek márkaneve legyen különböző, hanem azok hatóanyaga!
A felszívódó szerek jóval drágábbak, ezért célszerű előrejelzésen alapulva használni őket – ehhez azonban vagy saját előrejelző állomásra, vagy az előrejelzést közzétevő szervezetek, pl. agrárkamara híreinek napi figyelésére van szükség. A felszívódó szerekből is számos termék vásárlására van lehetőség a növényvédő szer-boltokban. Jó hatásfokkal használható pl. az Acrobat MZ, Elektis 75 WG, Forum R, Melody MZ, Mikal C 64 WP, Ridomil Gold MZ, Tanos 50 DF, Sereno.
A gombaölő szeres permetezéseken kívül agrotechnikai eszközökkel is mérsékelhetjük, megelőzhetjük a gombás eredetű betegségek kialakulását. Tartsuk be a 4-5 éves vetésforgót, biztosítsuk a növények harmonikus tápanyag-ellátását, kerüljük a mélyfekvésű, vízállásos területeket és a burgonyasorokat lehetőség szerint az uralkodó széljárással párhuzamosan ültessük. Javasolt, hogy csak államilag ellenőrzött, minősített, fémzárolt vetőgumót használjunk ültetésre. Az állami fémzár biztosítja a vásárlót arról, hogy fajtaazonos, megfelelő szaporítási fokú, különböző betegségektől mentes, egészséges vetőgumót vásárolt és azt is, hogy esetleges reklamációjával nyugodtan fordulhat a termelőhöz, a forgalmazóhoz vagy akár a minősítő szervezethez.

Rezistens fajtákat ültessünk

A tavalyi év is megmutatta, helyesen megválasztott fajtával, megfelelően alkalmazott agrotechnikával és növényvédelemmel az átlagos időjárástól eltérő években is lehet biztonságosan és eredményesen burgonyát termeszteni. Élni kell a lehetőséggel, és ki kell használni az ellenálló keszthelyi burgonyafajtákban rejlő lehetőségeket, a Burgonyakutatási Központ szaktanácsadási szolgáltatásait! Az intézet közel 60 éve folytat burgonyanemesítést, azzal a céllal, hogy olyan, több éven át termeszthető stabil fajtákat nemesítsen, amelyek a burgonyát károsító főbb vírusokkal, gombás megbetegedésekkel (burgonyavész, alternária) és fonálférgekkel szemben komplex rezisztenciával rendelkeznek, és emellett jól tűrik a hazai, igen csak változékony éghajlati körülményeket (magas hőmérséklet, időszakos vízhiány, vagy éppen többlet). Az intézet jelen pillanatban 12 ilyen fajtával áll a termelők rendelkezésre. Közte a legújabb, korai termesztésre ajánlott Balatoni rózsával, a középérésű, mosásra, kicsomagolásra ajánlott Katicával (képünkön) és a középérésű, téli tárolásra kiválóan alkalmas Démonnal.
A fajták vetőgumója közvetlenül megvásárolható, vagy postai úton megrendelhető Keszthelyről, a forgalmazását végző területi képviselőktől, vagy a keszthelyi fajták vetőgumó- szaporítását végző termelőktől.

Vaszily Zsolt, Polgár Zsolt

Forrás: