Back to top

Vesd bele magad!

Napjainkban sajnos már a falvakban sem mindig természetes, hogy a hátsó kertben különféle zöldséget termesztenek. A hajdani, nagyanyáink idejében minden alapvető zöldségfélét megtermő konyhakertek kimentek a divatból, helyüket jó esetben a pázsit, a dísznövények, a tuják és társaik vették át. Ezért nagyszerű az a kezdeményezés, amiről a minap az interneten szerezhettünk tudomást: a Vidékfejlesztési Minisztérium és több mint két tucatnyi egyéni támogató közreműködésével elindult a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (AGRYA) Vesd bele magad! programja.

A programot Szombati Zoltán cserkeszőlői vállalkozó kezdeményezte, aki saját unokája példáján látta: a mai fiatalok azt hiszik, a zöldség a nagyáruházakban „terem”. A gazdálkodó az AGRYA támogatásával vetőmagot adott kisiskolásoknak, hogy felhívja a gyerekek figyelmét: a kisebb parcellányi termőföldön, jelentéktelen anyagi ráfordítással otthon is lehet friss zöldségeket termeszteni. Eddig már közel 2000 kisiskolás kapott gazdák felajánlásával zöldségvetőmagokat azért, hogy otthon a konyhakertben elvessék, majd az így kapott saját termesztésű zöldségeket a család elfogyassza.
A fiatalok olyan növények magjait kapták – sárgarépát, borsót, tököt és retket –, amelyek nem kényesek, termesztésük nem igényel különösebb szakismereteket. A mozgalom célja, hogy minél több kisiskolással megértessék a helyben előállított termékek fontosságát és megtapasztalhassák mekkora különbség lehet a saját maguk által termelt és a bolti zöldségek között nem csak ízben, hanem felhasználhatóságban is.
A programban általános iskolai osztályok vehetnek részt, melyek tanulói minden hónapban beszámolnak kertjeikről, a vetemények növekedéséről, a zöldségek felhasználásról. A legszorgalmasabb osztály egy háromnapos kirándulást nyerhet, melynek során megismerheti egy fiatal gazda tevékenységét és azt, hogyan dolgozzák fel a megtermelt élelmiszereket. Elkészült a mozgalom honlapja is, ahol Kesjár Kamillával és csapatával tarthatnak kapcsolatot az odalátogatók. A www.vesdbelemagad.hu oldalon, az említett négy növény termesztéséhez kapcsolódóan, a gyerekek számára érthető módon olvashatók a fontos szakmai információk. Az oldal folyamatosan frissül, ahogyan megyünk előre az időben, ahogyan a növények fejlődnek, s ehhez igazodva mindig kiegészül az aktuális tudnivalókkal. Így a gyerekek fontos ismereteket sajátíthatnak el, sőt szakemberek segítségét is kérhetik, s beszámolókat, fotókat küldhetnek saját kiskertjeikről.
A fejlődő növényekről, a gondozott parcellákról, konyhakertekről és a gyerekek élményeiről az elektronikus média ad rendszeres tájékoztatást. Időről időre felkeresik az egyes iskolákat, a gyerekeket, a pedagógusokat, hogy a találkozások során is átadhassák tapasztalataikat, élményeiket. A projekt végére a programban résztvevő iskolák mindegyike legalább egyszer sorra kerül.

A programhoz csatlakozni a következő elérhetőségeken lehet:
Kesjár Kamilla
Szolnok, Tószegi út 22.
Email: kamilla@kesjarflora.hu,
http://www.vesdbelemagad.hu/user/register.

Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2011/16 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok