0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Vidékfejlesztés génmódosítás nélkül

A vidékfejlesztést a kis- és közepes családi gazdaságokra, a helyi közösségekre, az őshonos tájfajtákra kell alapozni. Fontos a génmódosítás mellőzése, ez piaci előnyt jelent a magyar termékek számára – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) főosztályvezető-helyettese, olvasható a Kisalföldben.

A Nemzeti Vidékfejlesztési Koncepció társadalmi vitája a minap Győrben zajlott, a stratégiát a VM főosztályvezető-helyettese, Kajner Péter ismertette. A vidékfejlesztési stratégia négy átfogó területről határoz meg tennivalókat 2020-ig. Ezek a vidékfejlesztés, az agrárgazdaság, az élelmiszer-ellátás és a természeti értékek megőrzése, a környezetvédelem.
Kajner Péter a vidék problémái között említette a demográfiai válságot, a vidék növekvő városra utaltságát és a vidék és a város között lévő társadalmi és térbeli egyenlőtlenségeket.
Rámutatott: az élelmiszer-ipari foglalkoztatottság 25 százalékkal csökkent az elmúlt tíz évben, az import egyre inkább kiszorítja a piacról a hazai termékeket. A főosztályvezető-helyettes szerint „a vidék gerince a mezőgazdaság”, ezért ennek kiemelten fontos helye van a koncepcióban. Ezen belül a hagyományos növény- és állatfajtákra kell összpontosítani, mert az őshonos tájfajták iránt egyre nő a kereslet.

A teljes cikket itt olvashatja.
 

Forrás: