0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 23.

Tőzsdére lép a takarmánykeverő VISONKA

A magyar tulajdonú VISONKA Nyrt. tőzsdei céggé vált, miután részvénycsomagját bevezették a Budapesti Értéktőzsde „B” kategóriájába. A hazai baromfitáp gyártás egyik meghatározó takarmánykeverő vállalata a magyar takarmányiparban rejlő potenciálra épí...

Tőzsdére lép a takarmánykeverő VISONKAÚj szereplő lépett parkettre a Budapesti Értéktőzsdén a Bács-Kiskun megyei Páhiban működő VISONKA Nyrt. személyében. A takarmánygyártó vállalat utóbbi években mutatott dinamikus fejlődését sem a gazdasági válság, sem a madárinfluenza, sem más nehézségek nem tudták megtörni. A 2010-es üzleti esztendőben 2,3 milliárd forintot meghaladó nettó árbevétellel rendelkező takarmánykeverő cég az elmúlt évek alatt megháromszorozta forgalmát, gyártókapacitásának átlagos kihasználtsága tavaly 91 százalékos volt, szemben a megye üzemeinek 30-35 százalékos kihasználtságával. A VISONKA a 2010. évi 36.000 tonna takarmánygyártásával Bács-Kiskun egyik legnagyobb takarmánygyártója és forgalmazója. A cég által előállított takarmány felhasználására szárnyasok tartásával foglalkozó üzemekben és háztáji gazdaságokban kerül sor. Mivel a régióban található homokos talaj kiválóan alkalmas vízi szárnyasok tartására, régi hagyománya van a kacsa- és libanevelésnek, amihez a VISONKA minőségi termékei jelenthetnek megoldást.

A VISONKA nemcsak a jól kihasznált gyártókapacitása miatt ígérkezik jó befektetésnek. A céget vagyoni és pénzügyi szempontból kiszámítható működés jellemzi: tőkeellátottsága és árbevétele nő, miközben hosszú távú eladósodottsága csökken. A nyereséget befolyásoló, 2006-ban felvett fejlesztési hitelből és annak kamatából eredő lejárt határidejű kötelezettsége nincs. A menedzsment célja, hogy előtörlessze a hitelt, de legkésőbb 2016-ban a tartozás ki lesz egyenlítve, ami nagyban növelni fogja a VISONKA eredményességét is. Az üzem telephelyén több mint 10 hektár szabad terület áll rendelkezésre különböző fejlesztésekre. Az egyik elképzelés szerint ide gabonatárolókat lenne érdemes létesíteni, amivel az alapanyagárak állandó ingadozását lehetne kivédeni, ez tovább növelné a társaság eredményét is.

A takarmánykeverő vállalat árbevételének alakulásában hagyományosan a keveréktakarmány- és az extrudált termék gyártása és értékesítése a meghatározó. A működés költségei, az üzemi szintű eredmény alakulásában meghatározó szerepe van többek között az alapanyag költségeknek is. A VISONKA Nyrt. alapanyagai szélsőséges árváltozásokon mentek keresztül az utóbbi évben, amit a tartós input kapcsolatokkal csak részben sikerült csillapítani. Az anyagköltség árbevételen belüli aránya 81%-ról 87%-os értékre emelkedett, amit a működés egyéb területein végrehajtott, hatékonyságot javító intézkedésekkel kellett ellensúlyozni.

A cég menedzsmentje szerint hazánk természetbeni adottságai a mezőgazdasági termelés tekintetében átlag felettiek. A VISONKA Nyrt-nek egyre éleződő versenyben kell helytállnia a belföldi piacon, a magyar és a külföldi érdekeltségű versenytársaival szemben egyaránt. Az éleződő versenyhelyzetben a VISONKA versenyelőnyének kell tekinteni, hogy a vízi szárnyas állományok többsége a dél-alföldi régióban található, így logisztikai szempontból az üzem elhelyezkedése rendkívül előnyös. (X)

Forrás: