0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 20.

Emlékeztető – július

Július az egyik legmelegebb hónap, bár időjárásunk elég változékony: hol kánikula, hol pedig hirtelen felhőszakadások váltják egymást. Így méhcsaládjainkat, amikor elhelyezzük a vándortanyán, lehetőleg árnyékos helyre tegyük. Méheink a nagy melegben ...

Érdemes szigetelni is ilyenkor a kaptárainkat, a tető alatt pedig nyissuk ki a szellőzőket. Gondoskodjunk méheink itatásáról. Vigyázzunk a közeli patakmedrekkel, a vízelvezető árkokkal, mert meglepetést okozhatnak. A hirtelen felhőszakadástól megáradt patakok, árkok könnyen kárt okozhatnak a túl közelre telepített méhesben. Továbbá vigyázzunk az aszályos időben az avar- és erdőtüzekre; a nagy forróságban könnyen lángra lobbanhat a száraz fű. Éppen ezért körültekintően járjunk el, amikor a füstölőnket begyújtjuk, vagy éppen eloltjuk. Semmiképpen ne öntsük ki a parazsat a füstölőből, inkább dugjuk be egy fűcsomóval, nehogy mi magunk okozzunk erdőtüzet.
Június végén, vagy július elején biztosan eljön a napraforgóvirág nyílásának ideje. A napraforgó fészekvirágzatát 600-1200 virág alkotja. A csöves virágok azonban nem egy időben, hanem fokozatosan, spirálisan, befelé haladva, egymást követően nyílnak, ezért a virágzás 8-10 napig is eltarthat. Van, aki reménykedik, és van, aki kételkedik a napraforgóméz hozamát illetően. Egy biztos, a bőséges virágporforrás serkentőleg hat a családokra, begyűlő nektárja más krémesen kristályosodó mézzel keveredve kiváló téli eleség. Ha mézharmattal keveredik és kemény kristályokat alkot, akkor nem alkalmas telelő élelemnek.
Méheinket nagyon megviseli a tányérvirágon található ragasztóanyag, ami a méhek szőrzetét megkoptatja; ilyenkor sok fekete méhet lehet látni. Nagyon igénybe veszi őket a napraforgóméz begyűjtése, ezért csak sok fiatal méhvel rendelkező erős családdal és jó anyával érdemes napraforgóra vándorolni.
Mindenekelőtt tudjuk meg, hogy az adott napraforgófajta azon a talajon mézel-e, ez alapján döntsünk a vándorlásról. Ha vándorlunk, igyekezzünk a virágzás kezdetére odaérni, mert a napraforgónak az eleje mézel a legjobban. Napraforgón célszerű a fészkeket ellenőrizni, mert ilyenkor már fészekre hord a méhcsalád, így a begyűlő nektár és virágpor könnyen kiszoríthatja a méhanyát és annak nem jut elég hely a petézéshez.
A napraforgóméz elvétele elég nehézkes és körülményes, nem szívesen hagyják a méhek, hogy a betelelés közeledtével táplálékukat elvegyük. Ebben az esetben a méhszöktető alkalmazása nagyon hatékony és egyszerű megoldás. Jól záró kaptáraknál a szöktetők felhelyezésekor nem kell tartanunk rablástól, kutatástól, és kényelmesen, ráérősen el tudjuk venni a mézet. Ahol nem tudunk szöktetőt alkalmazni, ott körülményesebb a méz elvétele, de nem lehetetlen, főleg ha van megbízható segítségünk és jó lefújónk.
Ha tehetjük, érdemes otthon, zárt, higiénikus környezetben fedelezni és kipergetni a mézes kereteket. Tartsuk szem előtt: olyan élelmiszert termelünk, melynek utólagos tisztítására nincs mód. Én a fedelezést rácsos, lecsurgató kád fölé épített fedelező állványon végzem.
Nem csak napraforgóra lehet vándorolni. Ebben a hónapban sok más növény van még, amitől a család fejlődni tud, például a lucerna, a vöröshere, a somkóró, a fehérhere. Ez a kevés nektárt adó növény sokfelé megtalálható szőnyegszerűen. Manapság egyre nagyobb területeken vetnek tököt vetésidőtől függően, ami közel egyidejűleg nyílik a napraforgóval, elhúzódó virágzása bő virágporral és csekélyke nektárral látja el a családokat. Nagy kedvencem a csodálatosan lenyűgöző Zemplén érintetlen területei, ahol a méhek mindig találnak számukra elegendő gyűjtési forrást. Ahol nincs megfelelő hordású méhlegelő, ott időben el kell kezdeni a serkentő etetést, hogy méhanyáink ne torpanjanak meg a petézésben. Mikor kell elkezdeni a jövő évre való felkészülést? Az áttelelő őszi méheket kinevelő dajkaméhek megfelelő táplálásakor. Erről viszont nekünk kell gondoskodni! A nem fölösleges, de bőséges gondoskodást méheink meghálálják. A tálcás etetést mindig körültekintően, lehetőleg este végezzük, az esetleges rablásokat elkerülve. A légfékes etetők ilyenkor kincset érnek, mert nap közben is ki lehet rakni, nem okoznak örömrepülést, rablást. Van, aki kis adagban adja és mindennap eteti méheit, és van, ahol nagy adagban mérik a szirup mennyiségét a méheknek. A kilyuggatott fedelű, ötliteres brindzás vödörbe töltött, vízzel leöntött kristálycukorral egy hétig is elszórakozhatnak méheink, folyamatos a serkentés. Egy biztos: mindkét módszer serkentőleg hat, de az utóbbinál kevesebb időt kell az etetéssel töltenünk.
Szakaszosan vizsgáljuk át családjainkat, térjünk ki az anyák minőségére, a fias keretek számára, a keretek minőségére, a sötét, kivágásra szánt kereteket kinyalatás céljából utolsó-szélső keretnek, vagy az anyarácson túlra helyezzük. A pároztatók folyamatosan adják a párzott anyákat. Mindig nagy elégedettséggel tölt el, mikor annyi munka és kudarc után látok egy-egy gyönyörű petéző anyát. Ahol szükséges, cseréljük le az anyákat! Egy nyár végi mindig jobb, mint egy kimerült, vontatottan petéző öreg anya. Gyengeségének a jele az elmézesedő fészek: jól petéző anyának kitakarítják a méhek a helyet! Júliusban szaporíthatjuk az állományunkat is, de minél később tesszük ezt, annál több fias kerettel tegyük.
Aki még eddig nem tette, mert úgy látta, hogy nincs atka a méheken, most mindenképpen végezze el a szükséges védekezési munkálatokat. Ugyanis mindig abból kell kiindulunk, hogy atka mindig van a méhcsaládban. Nem mindegy, hogy mikor dúsul fel. Ahhoz, hogy egészséges méheink legyenek a télre, meg kell óvnunk azokat, akik kinevelik a telelő méheket. Érdemes először meggyőződni arról, hogy menynyi atka lehet a családban: ez egy füstölés után megbecsülhető. Ilyenkor nagyszerű a higiénikus aljdeszka használata, mert könnyen ellenőrizhető a lehullott atkák száma. Ha a lehullott atkaszám nagy, haladéktalanul be kell avatkoznunk. A Furettóhoz hasonló gázlánggal melegítő atkairtó készülékeket, tűz és baleset elkerülése érdekében nagy körültekintéssel alkalmazzuk. A különböző maszek gyártású ködképző készülékek nem megfelelő módon történő használata esetén könnyen belobbanhatnak, a száraz fű meggyulladhat. Ha természetes savas kezelést alkalmazunk, vigyázzunk az adagolással, a nagy meleg hatására történő erősebb párolgásra, hiszen méhpusztulást, de anyavesztést is okozhat. Nyissuk nagyra a kijárószűkítőket. Óvjuk egészségünket, használjunk védőfelszerelés! Kesztyű, védőszemüveg, aktívszenes gázálarc használata kötelező.
Mézünk nagy része már hordóban van, és azon gondolkodhatunk, hogyan értékesítsük. Erre a következő számokban részletesebben kitérek. Ne kapkodjunk a hordós értékesítéssel, ha tehetjük, várjuk ki a kedvezőbb felvásárlási árakat. Ha időnk engedi, vegyünk részt társadalmi rendezvényeken, ahol megmutathatjuk termékeinket és elmondhatjuk az embereknek, hogy miért kell mézet fogyasztaniuk.

Molnár Gergely
Vizsoly

Forrás: