0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 15.

Ordacsehiben megkezdődött Európa első szürete

Meglepően korán, pénteken kezdődik Európa első szürete, mely köztudottan a Dél-balatoni borvidéken zajlik. Az ordacsehi ültetvényeken az új telepítésű, szűz szőlő miatt is jött még előbbre a szüret időpontja, de a Csabagyöngyét és a többi illatos faj...

Ordacsehiben megkezdődött Európa első szüreteÖsszességében biztos, hogy a tavalyi siralmas mennyiségnél jobb termés lesz az idén a Balatonboglár környéki borvidéken, ahol az előzetes becslések szerint közepes mennyiségre számítanak. Mészáros Lászlóné, borvidéki hegyközségi titkár tájékoztatása szerint a hegyközségekben becsült adatok összesítése alapján 29,6 tonna a borvidéken várható összes szőlőmennyiség, ami 106-107 mázsa hektáronkénti termést jelent. Ez az adat tavaly 93 mázsa volt átlagosan. A kalkulációkat azonban még nem lehet készpénznek venni, figyelmeztetnek a szakemberek, az időjárásnak ugyanis ezután is lehet egy-két szava mennyiséghez, minőséghez egyaránt. Abban a hozzáértők többsége egyetért a borvidéken, hogy nem lenne baj, ha már elzárnák az égi csapokat, a még több eső természetesen kockázatot jelent.

– Ha most abbamarad az esőzés, akkor még az sem kizárt, hogy elmondhatjuk: használt a szőlőnek – mondta Pálfi László, Balatonboglár hegybírója, aki kifejtette: a tartós szárazság után az ültetvényeknek szüksége volt a csapadékra, de a további eső a szemek megrepedésével járhat a következő fajtáknál is, ahogy történt a Csabagyöngye egy részénél.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: