0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 25.

Gazdag programok, jó hangulat

Igazi nyári meleg várta a néphagyomány szerint mezőgazdasági év fordulójához köthető állattenyésztési kiállítást. A Kaposvári Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénye több jubileumi évfordulót ünnepelt, hiszen az agrárfelsőoktatási kép...

Az évfordulóhoz méltóan sok szakmai és szórakoztató programot kínáltak a rendezők a kiállítás három napján. Az első nap a közös megnyitó ünnepséggel kezdődött, amelyen tenyészállatok alkotta élőkép fogadta a résztvevőket a bemutatótéren. A Bábolnai Harsonások köszöntötték a bevonuló zászlókat. A lóháton ülő zászlóvivők közül mindenki diákja volt a főiskolának vagy már az egyetemnek. Az egyetem lobogóját a lovasakadémiát alapító Sziklai Iván fia , Sziklai Tamás hozta lóháton. Ő régi diákja az intézménynek és díjlovaglóként is szép sikereket ért el ebben a sportágban. Őt követte a Kaposvári Állattenyésztési kiállítás zászlaja a többszörös military magyar bajnok Schaller Gábor kezében ,aki jelenleg a magyar military válogatott szövetségi kapitánya. Az európai közösség lobogóját Herczog Zsolt hozta be, a sort pedig Ifjú Herczog Emil zárta a nemzeti lobogóval. A két testvér szintén kimagasló erdeményeket ért el a lovassportokban.Igazi különlegességben is volt részük a meghívottaknak, hiszen a lovasakadémia pályáján egyszerre volt jelen a mezőhegyesi nóniusz,a bábolnai és a hidegvérű ötösfogat.

A himnusz hangjai után Szávai Ferenc,az egyetem rektora, majd Fekete Balázs, az Állattenyésztők Szövetségének elnöke köszöntötte a résztvevőket. A kiállítást Ángyán József , a VM parlamenti államtitkára nyitotta meg. A közös megnyitó ünnepség után az öreg diákok átvonultak az egyetem auditóriumába és megkezdődött a jubileum konferencia.

Az állattenyésztési kiállítás a tenyészállat-bírálatokkal folytatódott. A holstein-fríz és húsmarha bírálat és fajtabemutató után, az agrárfelsőoktatási intézmények hallgatói mérték össze tudásukat. Öt egyetem háromfős csapata előbb elméleti, majd gyakorlati tudásáról adott számot. A feladatok között volt karikásostor – csattogtatás, szalmabálában tű keresés,gyönytyúk fogó verseny,petrencés rúd tartás és több más, hangulatos igazi gazdászt próbáló megmérettetés is. A lelkes hazai közönség biztatása és a jó szereplés ebben az évben a Kaposvári Egyetem csapatát segítette a győzelemhez.

A Kaposvári Állattenyésztési Napok egyik látványos bemutatója a vadaspark. Az egyetem tájgazdálkodási központja munkáját reprezentáló, természetes élőhelyet idéző bemutató felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt élménydús és szórakoztató. Lehet őzgidát simogatni, vaddisznót megfigyelni, a szalmabálákból épített labirintusban végigsétálni, magaslesről körülnézni. A vadasparkban és környékén számos gyönyörű trófeát is megcsodálhattak a látogatók, és aki kíváncsi volt arra,hogy milyen szempontok alapján bírálják el a trófeákat,részt vehetett trófea bírálaton is.

A múlt évben nagy sikerrel megtartott vad-és halfőző bajnokság idén sem maradt el. A főleg a média képviselőiből összeálló versenyzők 3 fős csapatokban 6 – 6 hal és vadételt készítettek el. Mindenkinek nagyon komolyan kellett bizonyítani főzőtudományát mivel a zsűri elnöke Kocsonya Kálmán mesterszakács volt. A teljesítményeket nagy szakértelemmel és hozzáértéssel bírálta el a zsűri többi tagja, így Kemény Dénes, a vizilabdaválogatott szövetségi kapitánya, Seregi János a Magyar Fejlesztési Bank agrárportfóliójáért felelős ügyvezetője,és Jakó Gergely, a Somogy Megyei közgyűlés alelnöke.
A versenyben a régi diákok is képviseltették magukat és olyan bajai halászlevét főztek, aminek a zsűri sem tudott ellenállni és így a halétkek versenyét ők nyerték. A hazai pálya előnyének is mondható, de aki megkóstolhatta a Somogyi hírlap csapatának vadpörköltjét azt állítja: megérdemelt az első hely. A szervező Magyar Mezőgazdaság csapata sem szégyenkezhet, hiszen ebben a kategóriában az előkelő harmadik helyet hozta el. Eközben a szakmai közönség a lovardában végighallgathatta, idén kik azok a tenyésztők, akik tenyészállatai jól szerepeltek a bírálatokon.

A díjkiosztó ünnepséggel egy időben az egyetem épületében immár 18. alkalommal rendezték meg a juh-és kecsketenyésztési fórumot. A résztevő szakemberek megvitatták az ágazatot érintő fontos kérdéseket,majd ezt követően már kötetlen hangulatban fogyasztották el a .- természetesen – bárányhúsból készült ételeket

A kiállítás tejelő pavilonjában most először volt szarvasmarha fejési és nyírási bemutató. A lelkes közönség szakember kommentálásával láthatta,hogy mit is jelent a marhák felkészítése egy-egy versenyre vagy hogyan is működik a fejőberendezés.

A kiállítás második napján kezdődött a Nemzetközi Shagya Arab Fesztivál. A fedett lovárdában népes közönség bíztatásával zajlott a látványos megmérettetés. A nemzetközi zsűri kellő szigorúsággal bírálta a versenyzőket.A két napon át tartott versenyen közel 70 ló indult különböző kategóriákban.

A kiállítás utolsó napján rendezték a díjazott tenyészállatok felvezetésért. Az itt szerzett tapasztalatok és élmények megfogalmazódtak a húsmarhatenyésztési fórumon résztvevő szakemberek körében is.

A Kaposvári Állattenyésztési Napok egyik kiemelkedő eseménye volt a lovas közönségprogram. A zsúfolásig megtelt fedeles lovardában többek között bemutatót tartottak a rádpusztai csíkosok ,a Pannon Lovasakadémia lovasai, a Magyar Dámalovas Egyesület tagjai és a Füzesgyarmati fogatos lovastornászok. A lovak mellett idén a kutyák is felléptek a lovardában, valódi dog dancinget mutattak be. Versenyeztek a Somogyi fogatok is, és az erősebbek részére volt rönkhúzó verseny. A gyerekek szórakoztatásáról az egyetem művészeti és pedagógiai fakultásai gondoskodtak.A kézműves foglalkozástól a számháborúig terjedt a kínálat.

A kiállítás három napja igazi nyári időben, jó hangulatban és gazdag programokkal telt. A szakemberek és az érdeklődők is találtak maguknak látnivalót a rendezvényen, amire ebben az évben – a jubileumi résztvevőkkel együtt – mintegy 30 ezren voltak kíváncsiak.

Forrás: