0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 4.

Folytatódott az áresés

Rég nem látott mennyiségű áru cserélt gazdát a Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a szeptember 29. és október 6. közötti hat tőzsdenapon, 244 ügyletet kötöttek. A forgalom 80 százalékát a takarmánykukorica tette ki, emellett az olajos magvak...

Tonnánként 1000 forinttal mérséklődött a malmi búza decemberi és márciusi jegyzése a vizsgált napokban. Az újként belépő 2012. augusztusi határidő esetében már az első napokban 1500 forintos értékcsökkenést szenvedett el a termék. A decemberi szállítású takarmánybúzáért az egy héttel korábbinál 1000 forinttal kevesebbet fizettek a vevők. A kínálat bővülése nyomán a takarmánykukorica ára tonnánként 2500–400 forinttal esett. A gabonafélék közül egyedül a takarmányárpa tőzsdei ára nem változott a jelzett napokban.
Az októberi lejáratú napraforgómag 1900 forintos emelkedéssel zárta a szeptembert, de a novemberi és decemberi terminre vonatkozóan az egy héttel korábbinál 2 ezer, illetve 3 ezer forinttal alacsonyabb szinten jegyezték. A repcemag jegyzése nem mozdult a korábbi szintről, és az új, 2012. szeptemberi ár tonnánként 133 ezer forint volt október 6-án.
A chicagói árutőzsdén (CME/ CBOT) folytatódott a búza és a kukorica front havi jegyzésének csökkenése október első napjaiban. A búza legközelebbi határidős ára 222 USD/tonna szintig süllyedt, alig meghaladva a július eleji mélypontot (215 USD/tonna). Ezzel egy időben a kukorica front havi jegyzése elérte idei negatív rekordját, 231 USD/tonna volt október 4-én.

Dr. Molnár Zsuzsa
AKI

Forrás: