0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Mire KAP-ható a városi ifjúság?

A KAP (Közös Agrárpolitika) nemcsak a vidékieket érinti, hanem mindannyiunkat, akik élhető környezetet, biztonságos élelmiszereket, erős közösségeket, élő hagyományokat, sokszínű természetet és biztató jövőképet szeretnénk látni – nyitotta meg V. Ném...

A Vidékfejlesztési Minisztérium Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézete (VM VKSZI) külföldi és magyar előadók bevonásával szervezett szakmai tanácskozást az Európai Unió Közös Agrárpolitikájáról. A kaposvári esemény a hét régióra kiterjedő konferenciasorozat első állomása. A meghívott szakemberek bemutatják, miről szól a Közös Agrárpolitika, miért fontos hazánknak és az uniónak, és milyen változásokra lehet számítani a jövőben a KAP-nak köszönhetően.
A rendezvény szünetében tartott sajtótájékoztatón V. Németh Zsolt emlékeztetett a magyar EU elnökségre, amelynek egyik legfontosabb feladata a 2013 utáni Közös Agrárpolitika kialakítása, a tagállamok közötti egyetértés előmozdítása volt. Mezőszentgyörgyi Dávid, a VKSZI főigazgatója szerint, ha a diákokkal sikerül megismertetni a KAP működését, később sokkal nagyobb sikereket érhetnek el a mezőgazdaságban.
A konferenciák mellett a VKSZI országos fotópályázattal és workshoppal is igyekszik felkelteni a fiatalok érdeklődését a Közös Agrárpolitika iránt. A „Mit jelent számodra a mezőgazdaság?” címmel, városban élő fiataloknak meghirdetett pályázatról V. Németh Zsolt elmondta: hét magyarországi régióból kétszáz pályázótól hatszáznál is több fénykép érkezett. „Több mint 600 válasz született arra kérdésre, mit gondolunk ma Magyarországon a klímaváltozásról, a megújuló energiáról, a vidéki tájról és kultúráról, a mezőgazdaság feladatairól, a helyi termékekről és hagyományokról” – emelte ki az államtitkár.
A Közös Agrárpolitika az EU mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási rendszere, melynek célja, hogy pénzügyi biztonságot teremtsen az uniós termelőknek, ezzel garantálva, hogy a gazdák elegendő élelmiszert állítsanak elő az unió területén élőknek. Az EU költségvetésének 43 százalékát költi a KAP finanszírozására, miközben a mezőgazdaságban foglalkoztatottak aránya nem éri el a hat százalékot. A VKSZI a rendezvénnyel szeretné felhívni az emberek, különösen a fiatalok figyelmét a KAP fontosságára és aktuális kérdéseire.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Forrás: