0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 17.

A nyest már nem védett

A körülbelül macskanagyságú, a menyétfélékhez tartozó ragadozó hazánkban általánosan elterjedt, erdőkben, szőlőhegyeken és a településeken, akár a nagyvárosokban is. A felmérések szerint például Budapesten már valamennyi kerületben előfordul. Ugyanakkor az országban ma már nincs olyan állattartó telep sem, melynek közelében nem él vagy megjelenése nem várható.

A nyest már nem védettA nyest az erdőben különösen a sziklákkal tarkállt részeket kedveli. A menyétfélékre jellemző, lomhának tűnő, mégis gyors ugrásokkal mozog, kitűnően kúszik, szükség esetén úszik is. Többnyire a szürkületi és éjszakai órákban jár zsákmány után, de csendes, háborítatlan helyeken nappal is lehet találkozni vele. A budapesti Svábhegyen a Madártani Intézet volt székháza közelében állt egy azóta lebontott kis épület, melynek padlásán nyestcsalád lakott. Több alkalommal is láttam, amint még a szürkület beállta előtt felbukkant egyikük a tetőn, ügyesen a földre ereszkedett, majd jellegzetes ugrásaival indult a park fái közé. (…)

Forrás: