0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 15.

Virágos településeink

Idén immár a 18. alkalommal rendezték meg a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyt, amely az évek során Magyarország egyik legsikeresebb mozgalmává fejlődött, és évente több mint kétmillió embert mozgósít arra, hogy szebbé, kulturáltabbá t...

A verseny célja a kulturált, környezetbarát, vendégváró országkép kialakítása, a településeken az életminőség javítása, a közterek, utcák és intézmények virágosítása, a zöldfelületek ápolása, a hagyományos magyar virág- és kertkultúra felélesztése és kiteljesítése a lakosság bevonásával. Mindezt úgy, hogy figyelembe veszik a környezetvédelem, az ökológiai egyensúly, valamint a fenntartható fejlődés követelményeit.
Hazánkban az elmúlt 17 évben csaknem 2000 település vett részt a versenyben és növekszik azon települések és budapesti kerületek száma, ahol helyi versenyeket is szerveznek.
Az idei versenyben 315 település vett rész. A városok közül Százhalombattát, a falvak közül pedig Lövőt találta a zsűri a legszebbnek, illetve érdemesnek arra, hogy jövőre részt vegyen az európai megmérettetésen.

Százhalombatta

Százhalombatta a fővárostól 27 kilométerre fekvő, közel 22 ezer lakosú kisváros. A mai Óváros helyén, a Duna fölött elterülő fennsíkon a bronzkori népesség földvárat emelt. Elnevezésének eredete a Kr. előtti VII-VI. századra nyúlik vissza. Az akkori Hallstatt-kultúra népességének kiemelkedő személyeit mintegy 120 halmot számláló halomsírmezőbe temették. A hathektáros területen 1996 óta régészeti park működik. A római korban a dunai limes mentén helyezkedett el a Matrica katonai tábor. A honfoglalás idején a magyarok két helyen építettek falut: a római kori tábor körül létesült Báté, a mai Óváros területén pedig Százhalom. A község 1903-ban, a korábbi, felváltva használt Százhalom és Batta helységnevek összekapcsolásával kapta mai nevét.
Több ezer éves múltja ellenére iparváros jellegű, ahol a lakótelepek központi szerepet töltenek be. Ám a betonrengetegben élők szép, barátságos, zöld környezetet varázsoltak köré.
A kikapcsolódni vágyókat strand, két fedett uszoda, szabadidőközpont, sportpályák és művelődési központ várja. A festői szépségű Duna-part és a földvár körül elterülő természetvédelmi terület számos ritka növény otthona. A városban meglepően sok, 29 játszótér működik. 1996 óta minden évben 2-4 parkot, illetve játszóteret újítanak fel. Virágágyakat létesítenek, fásítanak, cserjéket ültetnek. A tervezéskor minden esetben kikérik a lakosság véleményét, és javaslataikat beillesztik a tervekbe. Tavaly a város több pontján felnőtt játszótereket is kialakítottak.
A parkokat több mint tíz éve a ZÖFE Zöldfelület-fenntartó és Fejlesztő Kft. gondozza: 1250 négyzetméter virágágy, 1520 négyzetméter rózsaágy és 776 kandelláberen futómuskátli díszíti a közterületeket városszerte. Tavaly teljes körűen felújították a Főteret (Szent István tér). A Makovecz- féle Szent István templom előtti sétányra nyolc új virágpiramis került. A téren zenepavilon, harangjáték, látványos vízi elemek létesültek. A tér négy sarkát egy-egy kiemelt zöldfelület alkotja, amelybe lombos, illetve tűlevelű örökzöld facsoportokat ültettek. A tér idén Köztér-megújítási Nívódíjat nyert.

Lövő

A 1433 lélekszámú Győr-Moson-Sopron megyei Lövő a falu kategóriában nyert első helyezést. Az idén ötödször vettek részt a versenyben. Erőfeszítéseiket már tavaly is rangos elismeréssel, miniszteri különdíjjal jutalmazták.
Lövőn már a római korban őrállomás működött. Határvédő szerepe a honfoglalás idején, illetve utána is megmaradt. A tatárjárás idején az elmenekült lakosság helyére bajorokat telepítettek.
A falu mintegy öt hektárnyi zöldterületet gondoz. A helyi lakosokból szerveződött Faluszépítő Kör minden évben megszervezi egy-egy falurész, illetve utca rendbetételét. Virágágyásokat alakítanak ki, illetve külső, szakmai segítség bevonásával fákat ültetnek. Az önkormányzat kedvezményes muskátlivásárral ösztönzi az embereket környezetük szépítésére. Örvendetes, hogy a Lövőn élő emberek különös figyelmet fordítanak a házuk előtti előkert rendbentartására és minél vonzóbbá tételére. Idén ősszel például dísztök- és terménybemutatóval örvendeztették meg az arra járókat, illetve a településen élő gyermekeket.
A legifjabbak három új játszótéren játszhatnak. Nemrégiben újították föl a bölcsődét és az óvodát, iskolájuk, ami a szomszédos településekről is fogad diákokat, két éve ökoiskola címet visel. Korszerű sportpályája és a kulturális központ a helybélieket és környező településeken élőket is sokféle programmal csalogatja Lövőbe.

Algeier Wendy

Forrás: