0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Aszály: aggasztó talajállapot

Tavaly a legcsapadékosabb évünket éltük meg, és az után csak a legmerészebbek sejthették előre azt, ami idén történt. Olyan aszályos év lett a 2011-es, amilyenre ma élők már nem emlékezhetnek, legutóbb 1902-ben esett ilyen kevés eső egy év alatt. Míg 2010-ben szinte mindenki a vízzel, a víztől való megszabadulással küzdött, addig ebben az évben tavasz óta amiatt izgulunk, hogy mikor jön már végre egy kiadós eső. Mintha szivattyúval vonták volna ki a talajból a nedvességet, úgy tűnt el belőle a víz, és nagyon sok helyen bár jó eredmény született gabonából, napraforgóból, azt is el kell ismernünk, hogy a lehetségeshez képest szerény hozamokat takarítottunk be 2011-ben. Mivel az aszály, a szárazság változatlanul tart, már a jövő évi dolgainkon kell gondolkodnunk. Olyan szakembereket kerestünk meg, akik közismertek a hozzáértésükről, a szakértelmükről.

(Pájtli József mezőgazdasági egyéni vállalkozó Tamásiban. Családi gazdálkodó és a családdal együtt kft.-t is működtet. Összesen 700 hektáron gazdálkodik, főleg gabonával és ipari növényekkel foglalkozik.)

– Ha a 2011-es évet röviden kell értékelnem, azt mondhatom, jó közepesre sikeredett. A hozamok miatt nincs, nem lehet okom a panaszra. Sikerült mindent idejében elvégeznem, és a terményárak is elfogadhatóan alakultak. Azért nem túl rózsás a kép, mert eközben az inputanyagok beszerzési ára a csillagos egekbe szökött, a gázolajé történelmi csúcsra jutott. Ezért már most látszik, hogy a jövő évi eredményeket erősen befolyásolja, hogy túl drágán termelünk. (…)

Forrás: