0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 20.

A marhahús világpiaca

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériuma (USDA) októberben tette közzé a fontosabb termelő, exportőr és importőr országok 2012. évi marhahús-termelésére és kereskedelmére vonatkozó előrejelzését. A prognózis szerint a marhahús globális termelé...

Az USA kibocsátása 11,4 millió tonna körül várható, ami 5 százalékos csökkenést jelent 2011-hez képest. Ugyanakkor Brazíliában, Indiában és Argentínában a termelés bővülését valószínűsítik. Az EU (8 millió tonna) és Kína (5,5 millió tonna) kibocsátása hasonló lehet a 2011. évihez.
Az USDA szakértői 8,2 millió tonnára becsülik a világ marhahús- exportját 2012-ben, ami 5 százalékkal több az idén nemzetközi kereskedelembe kerülő mennyiségnél. A növekedést elsősorban Délkelet-Ázsia, a Közel-Kelet és Észak-Afrika keresletének élénkülése okozza. Vélhetően Ausztrália marad a világ legnagyobb marhahús-exportőr országa (1,38 millió tonna). Az USA a marhahús szűkülő kínálata ellenére 2012-ben is az ideihez hasonló mennyiséget, 1,25 millió tonna marhahúst értékesíthet a külpiacokon.
A világ legnagyobb marhahús-importőre Oroszország maradhat jövőre is (1,06 millió tonna). A globális import 7,1 millió tonnára emelkedhet a 2011. évi 6,86 millió tonnáról. Az USA a csökkenő termelés miatt várhatóan 4 százalékkal több (948 ezer tonna) marhahúst importál a következő évben.
Az EU Bizottság tájékoztatása szerint a Közösség marhahús-termelése 1,3 százalékkal nőtt 2011. január-augusztus között az egy esztendővel korábbihoz viszonyítva. A bővülő kínálat és az élénk külpiaci kereslet miatt az unió élő szarvasmarha és marhahús-kivitele 479 ezer tonna volt az év első kilenc hónapjában, ami 68 százalékos növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az export csaknem fele Törökországba és Oroszországba irányult.
A világpiacon az EU-nál csak az USA, Ausztrália, Új-Zéland és Brazília értékesített több marhahúst. Az Európai Unió nettó exportőr volt marhahúsból, mivel a Közösség marhahús-importja 17 százalékkal 242 ezer tonnára csökkent a megfigyelt időszakban. A világpiacon és az EU-ban is tovább emelkedett a vágómarha ára. Az unióban a fiatal bika, illetve az üsző „R3” kereskedelmi osztály vágóhídi belépési ára 10 százalékkal, a tehén „O3”-é 16 százalékkal volt magasabb az év eddig eltelt időszakában, mint tavaly.
Magyarországon az élő szarvasmarha exportja 29 százalékkal bővült 2011 első nyolc hónapjában az előző év hasonló időszakához viszonyítva, ami a külkereskedelmi egyenleg számottevő javulását eredményezte. Ugyanakkor a marhahús külkereskedelmének egyenlege tovább romlott és negatív volt, elsősorban az import 49 százalékos növekedése miatt.
A vágómarha árának növekedése folytatódott novemberben. Az AKI PÁIR adatai szerint a vágótehén termelői ára 25, a vágóüszőé 24 százalékkal emelkedett 2011. január-november között az előző év azonos időszakához képest. A fiatal bika ára 12 százalékkal volt magasabb a tavalyinál. A termékpálya további fázisaiban kisebb mértékű volt az árak emelkedése, mint a termelői fázisban. A csontos marhahús, frissen, félben termék feldolgozói értékesítési ára 7, a negyedrészeké 10 százalékkal nőtt. A KSH adatai szerint a marharostélyos fogyasztói ára 2011. január-október között 6 százalékkal volt magasabb, mint egy esztendővel korábban.

Dr. Stummer Ildikó
AKI

Forrás: