0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 25.

Ismét gazdanapok Bábolnán

A Bábolna Nemzeti Ménesbirtokot, mint gazdasági társaságot a Magyar Fejlesztési Bank 2010-ben átvette, így a tulajdonosi jogokat is a bank gyakorolja. A tulajdonosváltást követően meghatározták a ménesbirtok céljait és szerepét annak érdekében, hogy ...

Az elsőrendű célok közé tartozik a történelmi lótenyésztés és génmegőrzés folyamatossága, a műemlékegyüttes fenntartása, valamint a hagyományok ápolása. A műemlékek és a tenyészanyag esetében nagyon fontos szempont, hogy romlásuk ne okozzon visszahozhatatlan értékvesztést, amelynek helyreállítása jelentős költségtöbblettel járna.

A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok stratégiai és üzleti tervében kiemelt helyen szerepel a kiállítás megszervezése is. Az új tulajdonos minden szükséges feltételt megteremt annak érdekében, hogy a kiállítók, a szakemberek és a látogatók minél nagyobb számban keressék fel a Bábolna nevével fémjelzett tradicionális rendezvényt.

Müller Béla ügyvezető igazgató elmondta, hogy a huszonhetedik Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokon is átfogó képet kívánnak nyújtani a szakembereknek a ma elérhető legkorszerűbb mezőgazdasági technológiákról és gépkínálatról.

Mivel a cég egyik legfőbb célja a lótenyésztés kulturális örökségének ápolása, így a ménes bemutatása az idén nagyobb szerepet kap, mint eddig bármikor. A ménesbirtok lovassportban vállalt szerepe is meghatározó, ezért is tartják a rendezők létfontosságúnak a lovak integrálását a kiállítás profiljába.

Az elmúlt év látványos változásokat hozott a ménesbirtok infrastruktúrájában, aminek nyomát a kiállításra érkezők jól láthatják majd. Az MFB új utat nyitott: olyan források bevonását tette és teszi lehetővé, amelyekből a műemlékek állagmegóvását, a kastélykert rekonstrukcióját, valamint egyéb felújítási munkálatokat végeztek el és kezdtek meg. Ezeknek a halasztást nem tűrő feladatoknak az eredményét láthatják a kiállítás területén az ide érkezők: egy külsőleg megújult, ám régi fényében pompázó ménesbirtok várja majd a látogatókat.

Az elmúlt évben, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításra való tekintettel elmaradtak a Bábolna Nemzetközi Gazdanapok rendezvényei. A kimaradt év hatására az idén még több újdonsággal igyekeznek Bábolnára csalogatni az érdeklődőket. Müller Béla kifejtette, hogy nagy örömükre szolgál, hogy az előző évek nehézségei ellenére az IKR Zrt. és partnerei is készülnek a kiállításra: professzionális szántóföldi bemutatót terveznek a szakma informálására és a látogatók szórakoztatására.

Müller Béla bízik benne, hogy már mindenki bejegyezte a kiállítási naptárába a 27. Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok időpontját, és szeptember 5–8. között sok kiállító és látogató érkezik majd Bábolnára. A régi hagyományoknak megfelelően lesz gépbemutató, szakmai konferencia és többféle lovasprogram. Terveik szerint patkolókovács- versenyt és színvonalas közönségprogramot is láthatnak az érdeklődők.

A jelenlegi kedvezőtlen gazdasági helyzet szülte azt az elképzelést, hogy a megújult kiállítás olyan fóruma legyen az agrárium szereplőinek, amelyen kedvező feltételek mellett szerezhetnek tapasztalatot, információt, és legfőképp partnereket. Ennek érdekében a haszon másodlagos lett: a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. szervezésében kedvezőek lesznek a kiállítói területdíjak, az infrastrukturális költségek és a belépőjegyek árai. Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta: azt kell szem előtt tartani, hogy a közfeladatot ellátó cégek nyeresége az értékek közvetítésében mutatkozik meg, amelyeket az ország polgárai számára ápolnak és tartanak fenn. A Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok megszervezésével a ménesbirtok olyan útra lépett, amellyel a kormány – egy állami társaságon keresztül – a leghatékonyabban tudja segíteni az agrárium fejlődését.

Forrás: