0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 20.

Túlkínálat a tejpiacon

Az Európai Unióban a nyers tej felvásárlása 4 százalékkal nőtt az év első két hónapjában az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A túlkínálat hatására a nyers tej ára csökkenni kezdett. Magyarországon a nyers tej országos termelői átlagára kilogrammonké...

Az olaszországi nyers tej azonnali (spot) ára májusban a 2010. év eleji szintre süllyedt. Magyarországon áprilisban az alacsony kiviteli ár már gondot okozott a nyerstej-exportőröknek, így annak kivitele 8 százalékkal esett vissza egy hónap alatt. A nyers tej kiviteli ára 89,99 forint volt áprilisban, 2 százalékkal csökkent az előző havihoz képest, és 3 százalékkal volt magasabb a belpiaci árnál. A nyers tej kivitelének csökkenése miatt túlkínálat alakult ki a hazai tejpiacon, ami nyomást gyakorolt a nyers tej termelői árára, valamint a feldolgozói értékesítési árakra is.
A gyümölcsös joghurt értékesítési ára 5 százalékkal, a tehéntúróé és a tejfölé egyaránt 2,5, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tejé 2, a trappista sajté 1,5 százalékkal csökkent áprilisban a márciusihoz képest. A tej és tejtermékek fogyasztói árába még nem gyűrűzött be a termelői és a feldolgozói árak csökkenése az elmúlt hónapban.
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) májusi előrejelzése szerint a világ tejtermelése 2,7 százalékkal 750,1 millió tonnára nőhet 2012-ben az előző évihez képest (3. ábra). A legnagyobb tejtermelők közül az Európai Unió tejkibocsátása 1 százalékkal, az Egyesült Államoké 2, Indiáé 4, Kínáé 5, Új-Zélandé 9 százalékkal lehet magasabb (táblázat).
A világ egy főre jutó tej és tejtermék fogyasztása 2012-ben várhatóan 1,6 százalékkal 106,1 kilogrammra nő. Az egy főre jutó fogyasztás növekedési üteme a fejlett országokban alacsonyabb (mintegy 1,5%) lehet a fejlődő országok 2,2 százalékához képest. A fejlődő országok egy főre jutó fogyasztása viszont várhatóan lényegesen elmarad (71,1 kilogramm/ év) a fejlett országokétól (237,8 kilogramm/év). A világ tej és tejtermék külkereskedelme (tejegyenértékben kifejezve) 2012-ben elérheti az 52,7 millió tonnát, ami 4 százalékos bővülést jelent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Ennek megfelelően az idén a tejtermelés 7 százaléka kerülhet be a globális kereskedelembe. Kína 2010-ben vált a teljes tejpor meghatározó importőrévé, az évtized közepére sovány tejporból is nagyobb mennyiséget importálhat. A világ ötödik legnagyobb sovány tejpor importőrének számító Algériában csökkenhet a sovány tejpor behozatala a kormányzat belpiaci tejtermelést ösztönző programja következtében.
Az USA sajtbehozatala – a korábban a tengerentúlról importált sajtkülönlegességek termelésének bővülésével – visszaesett az elmúlt években. Az EU-ban a vajtermelés alacsonyabb jövedelmezősége miatt a tejből inkább sajtot gyártanak.
A tejtermékek ára rugalmatlan, így már a kínálat néhány százalékos változására is erőteljesen reagál. A globális tejtermelés a kedvező árak miatt erőteljesen nőtt 2010-től. A túlkínálat hatására a tejtermékek világpiaci ára (FOB Óceánia) 2012 első négy hónapjában átlagosan 13 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. Áprilisban a Cheddar sajt világpiaci ára (FOB Óceánia) 16 százalékkal, a teljes tejporé 19, a sovány tejporé 20, a vajé 26 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A tejtermelés további bővülésével az árak csökkenése folytatódhat a következő hónapokban. A tejtermékek közül a sajt ára változik a legkisebb mértékben, mivel a sajtnak számos fajtája létezik, így a kereslet és a kínálat ingadozása nem hat olyan erősen az árak alakulására, mint a jól meghatározható minőségi jellemzőkkel rendelkező vaj és tejpor esetében.

Forrás: